Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet onthult vrijdag 8 september het nieuwe gebrandschilderde glas-in-loodraam ‘De opwekking van het dochtertje van Jaïrus’ in de Nieuwe Kerk in Delft. Het gebrandschilderd glas-in-loodraam is vervaardigd door kunstenares Annemiek Punt. Zij won met haar inzending een in 2003 uitgeschreven prijsvraag voor een glas-in-loodraam in de Nieuwe Kerk.

Als jongste (en enige vrouwelijke) deelnemer werd ze unaniem gekozen uit 25 toonaangevende kunstenaars. Het kerkraam, met een afmeting van 7 x 3,5 meter, verbeeldt de opwekking van het dochtertje van Jaïrus. Het raam is volgens de oude ambachtelijke werkwijze vervaardigd, met mondgeblazen ‘echt’  antiek glas. Van de totstandkoming van het raam is een boek in de maak, waarin het gehele glas-in-loodproces wordt belicht.

Dankzij een nalatenschap van een lid van de kerkelijke gemeente en met ondersteuning van de gemeente Delft schreef het College van Kerkrentmeesters der Hervormde Gemeente van Delft in 2003 een prijsvraag uit om te komen tot een passend ontwerp voor de Nieuwe Kerk. Voorwaarde was dat het raam de opwekking van het dochtertje van Jaïrus zou uitbeelden.

bron:RVD