Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent vrijdag 4 november op Paleis Het Loo in Apeldoorn de tentoonstelling ´De Bruiden van Het Loo; Bruidskleding van Prinses Margriet en haar vier schoondochters'.

Op de expositie zijn de bruidsjurken van Prinses Margriet en de prinsessen Marilà¨ne, Annette, Anita en Aimà©e opgesteld. Hiermee wordt voortgeborduurd op de tentoonstelling Ja, ik wil in 2002, toen de bruidsjurken van de vier koninginnen en Prinses Mà¡xima op Het Loo te bezichtigen waren.

Met de recente huwelijken van Prins Pieter-Christiaan en Prins Floris hebben alle vier de zonen van Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven de echtelijke status bereikt. Het prinselijk gezin woonde tot 1975 op Paleis Het Loo, waarna het verhuisde naar het nabij gelegen Huis Het Loo. Bij alle vier de huwelijken heeft Paleis Het Loo als decor gefungeerd, zowel bij de voltrekking van het burgerlijk huwelijk als bij de huwelijksfeesten.

Op de expositie is naast de vijf bruidsjurken, compleet met sluiers, diademen en bruidsboeketten,  ook de feestelijke kleding te zien, zoals gedragen werd bij de voltrekking van het burgerlijk huwelijk. De bruidskledij wordt gecompleteerd met de uniformen en jacquets van de prinsen en de kleding van de diverse bruidskinderen. Ook de knielbank, vervaardigd voor het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik in 1901, maakt deel uit van de expositie.

bron:RVD