Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden reikt zaterdagochtend 28 mei in het Nieuwland Erfgoedcentrum in Lelystad de Schip van het Jaar-Prijs 2005 uit. Zij doet dit voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS). De prijs wordt die dag toegekend aan een schip dat in 2004 in Nederland is opgeleverd en in technisch opzicht het meest innovatief is.

De genomineerden zijn afkomstig uit vijf categorieën, te weten Zeevaart, Binnenvaart, Visserij, Jachtbouw en Specials. De genomineerde schepen zijn door een jury beoordeeld op criteria als veiligheid, milieu en innovatie. Een van hen wordt gekozen tot Schip van het Jaar.

De prijs bestaat uit een model van het fluitschip, hà©t voorbeeld van Hollandse innovatieve scheepsbouw in de Gouden Eeuw. Dankzij een doordachte vormgeving kon met hoge snelheid veel lading worden vervoerd, met een relatief kleine bemanning.

De KNVTS zet zich in voor de ontwikkeling van de maritieme techniek door kennisspreiding, netwerkvorming, innovatie en onderwijs op dit gebied te stimuleren. De innovatie van de maritieme techniek wordt onder meer bevorderd door lezingen en jaarlijkse toekenning van de KNVTS Schip van het jaar Prijs.

bron:RVD