Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima is woensdagmiddag 19 april in Cultureel Centrum De Pas in Heesch aanwezig bij de uitreiking van de gouden awards van de International Award for Young People, door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Edward, The Earl of Wessex. De International Award, een programma dat bijdraagt aan de karaktervorming van jonge mensen, werd 50 jaar geleden ingesteld door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, The Duke of Edinburgh, de echtgenoot van Koningin Elizabeth.

The International Award For Young People ging in 1956 in het Verenigd Koninkrijk van start als The Duke of Edinburgh’s Award. The International Award is bestemd voor jonge mensen in de leeftijdsgroep van 14 tot en met 24 jaar. Het programma bestaat uit activiteiten op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid, sport, individueel talent en expeditie/exploratie.

Binnen die activiteiten ligt de nadruk vooral op de ontwikkeling van sociaal leiderschap en individuele karaktervorming. Het programma kan ook worden gezien als aanvulling op opleiding in school of bedrijf en in het kader van opvoeding in het algemeen. De Award kan op drie niveaus worden behaald: brons, zilver en goud.
Wereldwijd maken ondernemingen en overheden gebruik van het Award-programma. In 50 jaar namen 5 miljoen jongeren deel aan het programma. In 2005 waren het er 450.000, verdeeld over 120 landen. In Nederland, dat sinds 1998 een eigen Award-organisatie heeft, volgden vorig jaar 400 jongeren het programma.
bron:RVD