Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mathilde van België nemen donderdag 23 februari in de Grote Kerk in Breda twee delen van de nieuwe 'Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur' in ontvangst. Ruim 50 jaar na het verschijnen van het Handboek tot de geschiedenis der Nederlandse letterkunde van Knuvelder komt er nu een volledig nieuw opgezette geschiedenis van de literatuur uit Nederland en Vlaanderen.

Deze zevendelige Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur is geschreven als een doorlopend chronologisch verhaal dat recente vondsten en nieuwe wetenschappelijke inzichten bevat. De nieuwe literatuurgeschiedenis is niet alleen voor een wetenschappelijk publiek geschreven, maar vooral ook voor het algemene publiek dat in literatuur geïnteresseerd is.
Prinses Máxima en Prinses Mathilde nemen het eerste en het laatste deel van de nieuwe Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur in ontvangst. Stemmen op schrift, geschreven door Frits van Oostrom, behandelt de Middeleeuwen tot de uitvinding van de boekdrukkunst. In Altijd weer vogels die nesten beginnen beschrijft Hugo Brems de Nederlandse literatuur uit de periode 1945-2000. De vijf overige delen verschijnen tussen nu en 2010.

De Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur is een initiatief van de Nederlandse Taalunie die in 1997 is gestart met dit project op advies van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren. Aan het overzichtswerk werken negen prominente Nederlandse en Vlaamse wetenschappers en 26 redacteurs mee. De hoofdredactie is in handen van dr. A.J. Gelderblom (Universiteit Utrecht) en prof. dr. A.M. Musschoot (Universiteit Gent).
bron:RVD

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular