De commissaris van de Koningin in de provincie Limburg, de heer L. Frissen, heeft vrijdagavond tijdens een bijeenkomst van vertegenwoordigers van bedrijfsleven, politiek en openbaar bestuur in de Maaspoort te Venlo de Prix d'Asperge 2006 uitgereikt aan de directie van het Heldense bedrijf Teboza B.V., een van de grootste aspergetelers en kwekers van aspergeplanten in Europa. Het was de veertiende keer dat de Stichting Promotie Aspergerie de prijs uitreikte aan personen, bedrijven of instellingen vanwege hun bijzondere verdiensten voor de ontwikkeling van Noord- en Midden-Limburg als economische regio.

Teboza is in 1984 voortgekomen uit het aspergebedrijf van de familie Teeuwen in de Heldense buurtschap Zandberg dat inmiddels in  binnen- en buitenland beschikt over een teeltareaal van ruim 250 hectaren. De verkoop van de aspergeproductie verzorgt Teboza grotendeels zelf. Dat geldt ook voor de wereldwijde afzet van aspergeplanten (meer dan 10 miljoen stuks per jaar) die het bedrijf kweekt. Research en ontwikkeling van nieuwe aspergerassen zijn sinds de jaren 80 van toenemende betekenis geworden als afzonderlijke bedrijfsactiviteit onder leiding van Piet Boonen, een van 's werelds bekendste veredelaars van asperge die vroeger verbonden was aan de Proeftuin Noord-Limburg. Tot nu toe zijn vier eigen Teboza-rassen aangemeld bij de NAK-tuinbouw. Het innovatiewerk van Teboza, waarvoor het bedrijf in 2003 de Nationale Tuinbouw Ondernemersprijs ontving,  is vooral gericht op teeltvervroeging. Teboza was een van de eerste aspergebedrijven in Nederland die experimenteerden met grondverwarming. Daaruit ontwikkelde het bedrijf als eigen noviteit een systeem van vervroegde tunnelteelt met zeer hoge plantdichtheden (tot 80.000 planten per hectare) waarbij gemikt wordt op hoge stengelgewichten en weinig afval. In combinatie met dit teeltsysteem heeft Teboza onlangs een nieuw aspergeras op de markt gebracht dat uitzonderlijk gunstige productieresultaten oplevert.

De jury noemde in haar voordracht voor de toekenning van de Prix d'Asperge 2006 de geïntegreerde bedrijfsopzet van Teboza een belangrijke bijdrage aan het klimaat van innoverend ondernemerschap dat kenmerkend is voor verschillende sectoren van de Noord- en Midden-Limburgse economie. Naast een bronsplastiek van de kunstenaar Sjer Jacobs bestond de prijs uit een geldbedrag van 4500 euro, beschikbaar gesteld door LLTB, Veiling ZON en Kamer van Koophandel Limburg-Noord, dat door Teboza bestemd werd voor het Koningin Wilhelmina-fonds voor de kankerbestrijding.
bron:KvK-Limburg Noord