Negen Noord-Amerikaans katholieke vrouwen zullen volgende maand ´priester' en ´diaken' gewijd worden. De 'wijding' is bedoeld om te testen hoe vastberaden paus Benedictus XVI is bij de handhaving van het Vaticaanse verbod op de wijding van vrouwen.

Nationaal water
De ceremonie zal op 25 juli in een poging om in internationale wateren te varen, plaatsvinden op een boot in dit St. Lawrence Rivier, zo maakte de organisatie gisteren bekend. De grens tussen de VS en Canada loopt echter precies in het midden van de baai.

Getrouwd
Om de Vaticaanse orthodoxie nog verder op de proef te stellen mogen de te wijden vrouwen getrouwd, gescheiden of hertrouwd zijn, laat organisator Judith Johnson weten. Acht van de vrouwen zijn Amerikaans, de negende vrouw is een Canadese.

Wijding door ´bisschop'
De beweging is ooit ontstaan bij de wijding van zeven vrouwen op de Donau in Duitsland in 2002. Twee van hen, Christine Mayr-Lumetzberger uit Oostenrijk en Gisela Forster uit Duitsland, zullen de vier priesters en vijf diakens op de St. Lawrence wijden. Beide vrouwen beweren dat zij tot bisschop gewijd zijn door katholieke bisschoppen die op goede voet staan met Rome.

Na ´Donau 7' geen excommunicaties meer
In 2003 heeft kardinaal Ratzinger - nu paus Benedictus XVI - "de Donau 7" geëxcommuniceerd. De website van de rebellerende vrouwen vermeldt dat er geen verdere excommunicaties zijn gevolgd, hoewel er nadien nog meer diakenwijdingen op de Donau hebben plaatsgevonden. Op 2 juli zal nog een wijdingsceremonie plaatsvinden op een boot nabij Lyon in Frankrijk.

Onbespreekbaar
De RK-Kerk leert dat de wijding van vrouwen tegen bijbelse geboden ingaat. Paus Johannes Paulus II bepaalde in 1994 dat het Vaticaan de kwestie niet eens meer in overweging neemt. Judith Johnson voorspelt desondanks een verandering. "Veranderingen hebben hun tijd nodig. En ze beginnen altijd temidden van de gelovigen.".

bron:RKK