In opdracht van Prorail is het 'Gevleugeld Wiel', het oorspronkelijke beeldmerk van vele spoorwegmaatschappijen, teruggeplaatst op de nok van de zuidkap van Amsterdam CS. Vanaf 1889 tot ongeveer 1930 heeft dit beeldmerk (dat ook het eerste NS-beeldmerk was), de nok gesierd. Het beeldmerk bestaat uit een afbeelding van een treinwiel geflankeerd door de vleugels van de handelsgod Mercurius. Het Wiel is vier meter breed en 5.35 meter hoog.

Het eerste Wiel is nu geplaatst, het tweede Wiel wordt aanstaande dinsdag gemonteerd. Rond 1930 werd het oorspronkelijk Wiel verwijderd, omdat het versleten was. Nu heeft ProRail het na 75 jaar afwezigheid, op zijn oude plek teruggeplaatst. Dit beeldmerk werd wereldwijd jarenlang gebruikt door spoorwegmaatschappijen. Er bestaan dan ook vele versies van. Voornamelijk werd het op treinen gebruikt.
ProRail heeft het Wiel in delen omhoog laten hijsen en op de nok laten monteren. Als het ruim vijf meter hoge wiel in à©à©n deel geplaatst zou worden, was een grote kraan nodig voor het hijswerk. En daarmee een buitendienststelling van het spoor. Om deze buitendienststelling te voorkomen en daarmee overlast voor de reizigers, is gekozen voor deze werkwijze.
Nu zijn de Wielen thermisch verzinkt, zodat ze niet meer kunnen roesten. De Wielen worden volgend jaar in de oorspronkelijke kleuren geschilderd.

bron:Prorail