Vanaf zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober 2006 werkt ProRail aan het spoor tussen Zutphen en Hengelo. Hierdoor krijgen treinreizigers te maken met een negendaagse buitendienststelling van het spoor. In deze periode zorgen ProRail en Syntus samen voor extra service en informatie voor de treinreizigers die dan per bus reizen. In gezamenlijk overleg is besloten om de werkzaamheden uit te voeren in de herfstvakantie. Daarmee wordt de overlast voor treinreizigers zoveel mogelijk beperkt.

Extra informatie en attenties
Vanwege de lange duur van de werkzaamheden zijn ProRail en Syntus vroegtijdig begonnen met het informeren van de betrokkenen. ProRail heeft de omwonenden van het spoor, de lokale overheden en het bedrijfsleven in de omgeving van de spoorlijn Zutphen-Hengelo geïnformeerd.

Syntus informeert de reizigers op alle stations met behulp van posters en extra omroepberichten. Op de grotere stations zijn eveneens folders verkrijgbaar. Ook ontvangen 4.000 reizigers op de stations Hengelo en Zutphen gedurende een aantal dagen en zolang de voorraad strekt een tasje met enkele attenties en een folder over de werkzaamheden.

Spoorvernieuwing
De gemiddelde technische levensduur van het spoor is dertig jaar. Delen van de spoorlijn Zutphen-Hengelo hebben deze leeftijd inmiddels bereikt en worden daarom vernieuwd. De aannemer vervangt de oude (houten) bielzen voor nieuwe betonnen exemplaren en vernieuwt het ballastgrind. Door de spoorbaan te vernieuwen behoudt deze haar stabiele ligging en verbetert de afwatering. Bovendien is de nieuwe spoorbaan vaak stiller voor de omgeving en comfortabeler voor treinreizigers.

Gevolgen voor de treinreizigers
Tussen Zutphen en Hengelo worden reizigers met bussen vervoerd. Een treinkaartje is geldig in deze bussen. De bussen vertrekken vanaf de voorzijde van de stations. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd tot maximaal een half uur.
Tussen Zutphen en Arnhem wordt vanaf 21 tot en met 29 oktober ook dag en nacht aan het spoor gewerkt. Hierdoor vervoeren ook de NS hun reizigers met bussen op dit traject en bedraagt de extra reistijd een half uur.

bron:Prorail