Er komt een nieuw systeem voor de ledenregistratie van de Protestantse Kerk in Nederland. Vanaf oktober2005 wordt het geleidelijk ingevoerd en medio 2007 zullen alle 2700 gemeenten van de Protestantse Kerk op het nieuwe systeem zijn aangesloten.

Nieuw is dat wijzigingen in de ledenadministratie voortaan on line via internet worden aangebracht door de plaatselijke gemeenten. Daardoor zijn de gegevens altijd actueel. Voordelig voor de plaatselijke gebruikers is ook dat ze geen software meer hoeven aan te schaffen. Naar verwachting zullen ook de totale kosten die de gemeenten aan de ledenregistratie kwijt zijn dalen. Behalve de ledenregistratie zal het nieuwe systeem ook modules voor de bijdragenregistratie en de financiële administratie bevatten.

Tot de invoering van het nieuwe systeem is besloten op 9 april jl. De Kleine Synode gaf toen groen licht voor de benodigde investeringen. Het nieuwe systeem wordt ontwikkeld door automatiseerder Ordina, op basis van Oracle-software.

De invoering van het nieuw systeem heeft wel grote consequenties voor het personeel van SMRA, de stichting die voor de Protestantse Kerk de ledenregistratie verzorgt. Van de huidige 56 formatieplaatsen zullen er twintig overblijven wanneer medio 2007 het nieuwe systeem volledig is ingevoerd. Voor deze reorganisatie wordt een sociaal plan ontwikkeld.

bron:PKN