De Protestantse Kerk in Nederland organiseert samen met de Evangelische Kirche in Westfalen (Duitsland) in juni een tweedaags evenement rond het WK-voetbal. Onder het motto “Voetbal meets einander” komen op 10 en 11 juni in Enschede en Gronau kerkleden en andere geïnteresseerden uit de regio bijeen voor een ‘sportieve’ ontmoeting waarin het WK-voetbal centraal staat. Naast de ontmoeting tussen kerkleden uit de grensstreek willen de kerken laten zien dat voetbal in de verhouding tussen de buurlanden niet alleen scheidend maar ook ook “verbroederend” kan werken.

Oecumenisch project
Het initiatief voor “Voetbal meets einander” is uitgegaan van de classis (Kirchenkreis) Münster van de Evangelische Kirche in Westfalen. De Evangelische Kirche in Deutschland heeft van de Wereldvoetbalbond FIFA kostenloos toestemming gekregen om het WK-voetbal via grootbeeld publiekelijk te vertonen. In heel Duitsland hebben ruim duizend kerkelijke gemeenten al aangegeven daar gebruik van te zullen maken. De Kirchenkreis Münster heeft de mogelijkheid aangegrepen om er een grensoverschrijdend, oecumenisch project van te maken.

Mensen bij elkaar brengen
Tijdens een presentatie in Gronau, donderdag 20 april, gaf de voorzitter van de Duitse Kirchenkreis Münster, superintendent Joachim Anicker, aan dat voetbal tussen Nederlanders en Duitsers vaak een beladen onderwerp is. Hij verwees daarbij onder meer naar de oranje plastic supportershelmen die onlangs in Nederlands op de markt kwamen. Hij sprak de wens uit dat met Voetbal meets einander de kerken een ander signaal rond het WK-voetbal kunnen afgeven. “Kerken en voetbal hebben tot op bepaalde hoogte een gemeenschappelijk doel, namelijk mensen bij elkaar brengen”, aldus Anicker.

Contacten met buurgemeenten
Volgens Egbert van der Stouw, namens de Protestantse Kerk in Nederland verantwoordelijk voor het project, biedt “Voetbal meets einander” ook een goede kans om de contacten tussen de kerken in de grensstreek te intensiveren. “Een aantal van onze gemeenten in Gelderland en Overijssel heeft al contacten met buurgemeenten in Duitsland. Mogelijk geeft het WK-voetbal een impuls om die contacten te versterken.”

Gevarieerd programma
Het tweedaagse programma start op 10 juni in Enschede (terrein Universiteit Twente) met een “Spel zonder grenzen”, een theatervoorstelling over fair trade en de voetbalindustrie en de vertoning van een wedstrijd van het WK-voetbal. De tweede dag vindt plaats in Gronau. Na een gezamenlijke kerkdienst is er een gevarieerd programma, waaronder de vertoning van de wedstrijd Nederland – Servië.
 
Deelnemers
De organisatie van het tweedaagse evenement mikt op honderd deelnemers uit de kerken die aan het totale programma zullen meedoen. Daarnaast is het de verwachting dat andere belangstellenden uit de grensstreek op onderdelen van het programma zullen afkomen.
 
bron:PKN
  
  
 

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular