Hare Majesteit de Koningin brengt vrijdag 4 november in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum een bezoek aan de provincie Noord-Holland. De Koningin bezoekt de gemeenten Wieringen, Wieringermeer en Noorder-Koggenland.

Het bezoek staat in het teken van traditie en vernieuwing. Op het voormalige eiland Wieringen bezoekt de Koningin in Den Oever de oudste coà¶peratieve visafslag van Nederland. In Wieringermeer wordt in Slootdorp de 75-jarige drooglegging van de polder herdacht en het Ecotechnische Onderzoeksbedrijf de Oostwaardhoeve bezocht. In Noorder-Koggenland spreekt de Koningin in Twisk met de leden van Gedeputeerde Staten en bezoekt zij in Benningbroek de hertenhouderij 't Keerpunt.

De Koningin wordt om 13.00 uur door de commissaris van de Koningin, de heer H.C.J.L. Borghouts, en de burgemeester van Wieringen, mevrouw T.J. Lont, ontvangen bij de helihaven nabij de Coà¶peratieve Visafslag in Den Oever. Tijdens een korte rit naar de visafslag krijgt de Koningin uitleg over de bedrijven die gevestigd zijn aan de haven. Bij aankomst zingen schoolkinderen een welkomstlied en voeren verenigingen activiteiten uit.Vervolgens krijgt de Koningin een rondleiding door de visafslag en een presentatie van de verse vismarkt. Bij het vertrek zingt het Bunsinger koor de Koningin toe.

Om 14.00 uur arriveert de Koningin op de Brink in Slootdorp, waar zij wordt ontvangen door burgemeester F.J. Spekreijse. Dit jaar wordt de 75-jarige drooglegging van Wieringermeerpolder, de eerste Zuiderzeepolder, gevierd. De Koningin verricht op de Brink de officiële onthulling van het herdenkingsmonument 75 jaar Wieringermeerpolder. Het Wieringermeerlied, speciaal gemaakt ter gelegenheid van de viering van 75 jaar drooglegging, wordt ten gehore gebracht. Twee achterkleinkinderen van ir. C. Lely overhandigen de Koningin een boek en een dvd over de Wieringermeerpolder. Voormalig minister Lely schreef het plan voor de inpoldering van een deel van de Zuiderzee. Bij de Brink vinden activiteiten van de schooljeugd, een dansgroep en verenigingen plaats.

De Koningin bezoekt om 14.30 uur de Oostwaardhoeve. Sinds 1941 is de hoeve in gebruik als proefboerderij van de Dienst Landbouwkundig Onderzoek. De proefboerderij werkt aan continue vernieuwing van teelt, techniek en kennis in de landbouwkundige sector. De Koningin krijgt uitleg van de algemeen directeur, de heer P.J. Goedbloed, en maakt een rondrit per huifwagen over de hoeve.

Om 15.15 uur rijdt de Koningin via Opperdoes naar Twisk in de gemeente Noorder-Koggenland, waar zij om 15.45 uur wordt ontvangen door burgemeester F.J.A. IJsselmuiden. Bij aankomst bij het Twisker Slot speelt het Koninklijk Fanfarekorps West-Frisia. In het Twisker Slot spreekt de Koningin met Gedeputeerde Staten over de thema's leefbaarheid platteland, het project Wieringerrandmeer en economie en water.

Rond 16.50 uur betreedt de Koningin als eerste de nieuwe winkel van de hertenhouderij 't Keerpunt. Na diverse tegenslagen, onder meer de MKZ-crisis, heeft de familie Timmerman het bedrijf omgeschakeld tot een biologisch bedrijf en een hertenhouderij.

Het bezoek van de Koningin is onderdeel van de HollandMaand. De provincies Noord- en Zuid-Holland hebben, in het kader van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix, de maand november uitgeroepen tot HollandMaand. Beide provincies organiseren gedurende die maand verschillende activiteiten voor alle inwoners.

bron:RVD