Juryvoorzitter van de Eurekaprijzen Aleid Rensen heeft de shortlists voor drie categoriën van de Eurekaprijs 2005 bekendgemaakt. Dit jaar bepaalt het publiek door te stemmen via internet wie de winnaars van de prijzen zijn. Het totale prijzengeld van de Eurekaprijs 2005 voor publiekscommunicatie over kennis en wetenschap bedraagt 35.000 euro. De uitreiking vindt plaats op 24 mei tijdens Bessensap in Nemo. Jaarlijks wordt onder auspiciën van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de Eurekaprijs toegekend aan de meest aansprekende televisie, radioprogramma's, boeken en persoonlijke prestaties over wetenschap voor een groot publiek. Dit jaar bepaalt het publiek wie de winnaars worden van de Jos Withagen-Eurekaprijs, de Furore-Eurekaprijs en de Intermediair-Eurekaprijs. Stemmen kan via de website www.nwo.nl/eurekaprijs. Op deze site staan ook de shortlists met kandidaten. De winnaars worden bekend gemaakt op Bessensap op 24 mei in Nemo.

Dit jaar is een nieuwe categorie aan de Eurekaprijs toegevoegd: de Furore-Eurekaprijs voor de beste vrouwelijke prestatie in 2004. De drie vrouwelijke kandidaten voor deze zijn: Mineke Schipper, hoogleraar interculturele literatuurwetenschap en schrijfster van 'Trouw nooit een vrouw met grote voeten', Monique Punter, hoofdredactrice van het blad 'Kijk' en Henriette Maassen van den Brink, hoogleraar empirische arbeidskunde en frequent schrijfster van columns in diverse dag- en weekbladen.

De kandidaten voor de Jos Withagen-Eurekaprijs 2005 zijn de tv-programma's 'Dat willen wij ook' van de VPRO en 'Nieuwslicht' van de VARA, en het radioprogramma 'OVT' van de VPRO.

Voor de Intermediair-Eurekaprijs 2005 zijn vijftien boeken genomineerd, waaronder Maarten Doorman met 'De romantische orde' en Bert Theunissen met 'Diesels droom en Donders' bril'.

De jury van de Eurekaprijs 2005 bestaat uit Aleid Rensen (oud-directeur Dierenpark Emmen), Robbert Dijkgraaf (natuurkundige), Sanne Deurloo (hoofdredacteur Natuurwetenschap&Techniek), Bas Haring (filosoof) en Maarten van Rossem (historicus).

Eerdere winnaars van een Eurekaprijs zijn: Maarten van Rossem (oeuvreprijs 2004), Midas Dekkers (oeuvreprijs 2003), Chris van Esterik (boekenprijs 2004 voor 'Een jongen van het dorp, Honderd jaar Ingen') en Wetenschapsquiz Junior (mediaprijs 2004).

bron:NWO