De televisiezenders Nederland 1, 2, 3 en de regionale omroepen worden in de nacht van 26 op 27 november via de digitale ether vrij toegankelijk. Minister Van der Hoeven (OCW) en minister Wijn (EZ) maken het mogelijk deze zenders zonder smart card, free to air, via de digitale ether te ontvangen.

Ontvangst van televisie via de analoge ether is vanaf 27 november 2006 niet meer mogelijk. Huishoudens die afhankelijk zijn van de analoge ether moeten voor die tijd een alternatief kiezen. De kijker kan naast de digitale ether ontvangst kiezen uit kabel, satelliet en tv via internet. Om de publieke omroep via de digitale ether te ontvangen moet een decoder aangeschaft worden. Dergelijke decoders kosten tussen de 30 en de 50 euro. Aanschaf van een smartcard is hiervoor niet langer nodig. Radio blijft wel analoog.

Van der Hoeven en Wijn hebben besloten de eerder aangekondigde omschakeling één maand uit te stellen. Hierdoor krijgt iedereen die nu nog via een hark-
of sprietantenne analoge ether televisie kijkt, meer tijd om een alternatief aan te schaffen. De kijkers worden via een voorlichtingscampagne geïnformeerd wanneer en hoe zij moeten omschakelen en over de manier waarop zij in de toekomst televisie kunnen kijken (www.signaalopdigitaal.nl).

In overleg met de regionale omroepen is besloten om de distributie van de televisieprogramma.s van de regionale omroepen via de satelliet mogelijk te maken.
Hierdoor kunnen veel kijkers straks ook regionale televisie via de satelliet ontvangen. Bovenstaand besluit betekent dat het kabinet tegemoet komt aan de kritiek van de Tweede Kamer. Kamerleden gaven aan dat zij het ongewenst vonden dat de publieke omroepen in de digitale ether alleen via een decoder inclusief smartcard te zien waren.

De omschakeling is nodig om digitale ethertelevisie mogelijk te maken. Het kabinet vindt het belangrijk om naast de kabel en de satelliet een derde concurrerende infrastructuur te hebben met landelijk bereik. Dat stimuleert innovatie en levert de burger een betere prijs-kwaliteit verhouding op. Digitale televisie biedt meer mogelijkheden voor de kijker. Zo geeft digitale ether tv een goede beeld- en geluidskwaliteit, meer zenders en zijn interactieve diensten mogelijk.

Ongeveer 74.000 Nederlandse huishoudens kijken thuis uitsluitend televisie via de analoge ether. Er zijn ook mensen die analoge ethertelevisie kijken in hun vakantiehuisje of op hun tweede toestel. In totaal gaat het om ongeveer 220.000 huishoudens.

bron:OCW

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular