Het aantal treinen dat in het eerste kwartaal op tijd reed, was in 2006 met 86,4% op het hoogste niveau sinds 2000. De waardering van treinreizigers in het eerste kwartaal van 2006 daalde echter, onder invloed van het najaar van 2005. Van de klanten gaf 65% een 7 of hoger tegenover 68% in het eerste kwartaal van 2005. Voor het aspect sociale veiligheid steeg de waardering van 70% naar 72%, mede door het nieuwe boetebeleid en structurele kaartcontrole in de avonduren op 15 stations.

NS Directeur Bert Meerstadt: "We zien dat bij een aantal voor de klant belangrijke aspecten de kwaliteit duidelijk aan het verbeteren is. Zo bereikte de punctualiteit met 86,4% het hoogste niveau sinds 2000 en reden volgens de internationale norm zelfs 92,9% van de treinen op tijd. Ons streven is om deze prestatieverbetering vast te houden. We hebben het vertrouwen dat onze forse investeringen in kwaliteitsverbetering een positief effect zullen hebben op de klantwaarderingscijfers."
Achtergrond
NS publiceert ieder kwartaal de cijfers over de klanttevredenheid. Deze cijfers volgen uit het onafhankelijk onderzoek dat de consumentenorganisaties en overheid samen met NS verrichten. Hierin geven reizigers hun oordeel over de kwaliteit en andere aspecten van de dienstverlening van NS. Daarnaast publiceert het bedrijf elk kwartaal de punctualiteitscijfers. In de bijgevoegde tabellen staat een overzicht van de belangrijkste uitkomsten
bron: NS