Het wetsvoorstel affectieschade van de regering regelt een vergoeding voor naasten van slachtoffers van verkeersongelukken en geweld. Maar wanneer iemand als gevolg van de aanrijding van kind of partner psychisch ernstig in de problemen komt, heeft hij als 'indirect betrokkene' geen recht op een schadevergoeding. De Tweede Kamer steunt een voorstel van PvdA Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen, dat naasten van het slachtoffer altijd als direct betrokken worden aangemerkt. 

Wolfsen bracht in de Volkskrant al eerder het in zijn ogen onredelijke onderscheid tussen direct betrokkenen en indirect betrokkenen ter sprake: het overlijden van een kind of partner raakt de ouder en andere partner volgesn de wet slechts indirect. Alleen de overledene is juridisch direct geraakt. Zie je de aanrijding omdat je erbij was, dan ben je direct geraakt. Hoor je het veel later, dan ben je slechts indirect betrokken. Alleen direct benadeelden hebben recht op volledige schadevergoeding, inclusief letselschade, de kosten van een psychiater en smartengeld.

Ernstig letsel of het overlijden van een naaste veroorzaakt diep verdriet. Met het wetsvoorstel Affectieschade stelt het kabinet voor dat de veroorzaker in zo'n geval hiervan aan de naasten per persoon een bedrag van 10.000 euro betaalt. De PvdA steunt dit voorstel. Maar daarmee is dat vaak schrijnende onderscheid tussen direct en indirect getroffenen volgens Wolfsen nog lang niet verdwenen.

De verzekeringsmaatschappij moet straks 'gewoon' verdriet van naasten wel vergoeden, maar als iemand als gevolg van de aanrijding van kind of partner psychisch ernstig in de problemen komt, volgt geen vergoeding. Ook het inkomensnadeel of een carrià¨rebreuk als gevolg van het thuis verzorgen van een aangereden kind of partner wordt niet vergoed. Daarom heeft Wolfsen een voorstel ingediend, dat een einde moet maken aan het onderscheid tussen direct en indirect getroffenen: ook naasetn zijn direct getroffenen. De Kamer heeft hiermee ingestemd en minister Donner werkt nu aan een wetsvoorstel.

bron:PvdA

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular