Op 18 mei hield de Franse Parti Socialiste een grote bijeenkomst in Parijs. Vertegenwoordigers van Europese zusterpartijen waren aanwezig om een 'ja' te bepleiten in het Franse referendum over de Europese Grondwet. Voor de PvdA was partijvoorzitter Ruud Koole aanwezig. Net als in Nederland lijkt een meerderheid van de Fransen tegen het grondwetverdrag te gaan stemmen.

Bijna 2000 mensen waren aanwezig op de bijeenkomst in het Cirque d'hiver in Parijs. Onder grote belangstelling van de media luisterden zij naar de oproepen van vertegenwoordigers van de zusterpartijen uit de overige 24 lidstaten van de EU om 'ja te zeggen' in het Franse referendum over de Europese Grondwet. Het Franse referendum wordt op 29 mei, drie dagen voor het Nederlandse referendum, gehouden. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, voerde er het woord, net als Franse socialisten als Jacques Delors, Franà§ois Hollande, Jack Lang, Domique Strausss-Kahn, Pierre Moscovici en Elisabeth Guigou. 

Als vertegenwoordigers van de buitenlandse zusterpartijen traden onder meer op: de oud-president van Portugal Mario Soares, de kersverse Tjechische premier Jiri Paroubek, en Carmen Romero, de vrouw van de Spaanse premier Zapateros. Zij waarschuwde tegen de 'ziekte van het maximalisme' die delen van links zo vaak treft: omdat een voorstel nog niet ideaal is, wordt dat afgewezen, met als resultaat dat we geen enkele vooruitgang binnenhalen. Dat geldt ook voor de Europese Grondwet. In het Nederlands zouden we zeggen dat het betere soms de vijand is van het goede.

Voor de PvdA trad partijvoorzitter Ruud Koole op. Hij legde er de nadruk op dat met de Europese Grondwet niet het Paradijs op aarde wordt bereikt, en dat met een 'nee' tegen de grondwet niet gelijk de tijden van de Grote Pest terugkeren. Maar de grondwet geeft de gelegenheid op enkele terreinen flinke stappen vooruit te zetten en die gelegenheid moeten we grijpen: Europa is socialer, veiliger, democratischer, slagvaardiger en minder bureaucratisch met de Grondwet dan zonder de Grondwet! Koole hoopte van harte dat de Fransen drie dagen voor het referendum in Nederland 'ja' zullen zeggen. Dat is in het belang van alle progressieve bewegingen in Europa.
 
bron:PVDA

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular