De PvdA zal de VVD waarschijnlijk niet steunen in haar plan de subsidie van kerkelijke omroepen af te schaffen. Dat schrijft Tweede-Kamerlid Martijn van Dam op zijn website.

Volgens het Kamerlid verdient de publieke omroep een 'goede discussie, na de verkiezingen'. ''Het lijkt mij niet zorgvuldig om de kerkelijke omroepen er nu vast uit te lichten'', schrijft Van Dam. In eerdere berichtgeving was de houding van de PvdA ten opzichte van het VVD-plan onduidelijk.
Van Dam vindt niet dat de IKON, RKK, NMO en andere religieuze omroepen per se moeten worden afgeschaft. ''Als ons mediaplan wordt doorgevoerd, kunnen ze fuseren of samenwerken met andere omroepen om samen een concessie te verwerven, of ze kunnen als producent aan de slag.''
Verbijsterd
Gied ten Berge, medewerker van Pax Christi, laat in een e-mail aan CDA-Kamerlid Atsma weten de plannen die VVD-Kamerlid Örgü in Adformatie ventileerde niet te waarderen. ''Wie de programma's van onder andere RKK, IKON, NMO en de Humanisten bekijkt, ziet goede, bevlogen programma's met altijd veel aandacht voor de onderkant en sowieso de rand van de samenleving. Dat de VVD op een primitieve anti-religieuze en de 'totale' markttour is geraakt, is bekend, maar dat ze de PvdA nu ook meeneemt in deze voortgezette uitverkoop van wat gewoon goed is aan dit land verbijstert me.''
Talpa
"De smetvrees van PvdA en VVD voor religie in het publieke domein neemt bizarre vormen aan", schrijft oud-rector magnificus van de Universiteit Leiden en oud-lid van de Omroepraad Lammert Leertouwer in een brief aan dagblad Trouw. "Ik stel een amendement voor. Schaf tegelijkertijd de subsidie voor politieke partijen af. Waarom zou de SGP als enige moeten boeten voor haar beginselen? Als Örgü c.s. hun als politiek vermomde levensbeschouwing aan de man willen brengen, kopen ze maar zendtijd bij Talpa."

Volgens een woordvoerder van de IKON heeft de omroep inmiddels veel verontwaardigde reacties ontvangen over de plannen van Örgü.
Bron: IKON