PvdA-europarlementslid Jan Marinus Wiersma vraagt het Vaticaan om mee te werken aan de opsporing van de Kroatische oorlogsmisdadiger Gotovina. Wiersma, ondervoorzitter van de socialistische fractie in het Europees Parlement, reageert daarmee op vermoedens van aanklager Carla del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Del Ponte vermoedt dat Gotovina zich schuilhoudt in een franciscaner klooster in Kroatië.

Schandaal
"Het zou een echt schandaal zijn als de katholieke kerk de internationale pogingen blokkeert om oorlogsmisdadigers voor het gerecht te brengen'', zei Wiersma vandaag. De opsporing van generaal Gotovina is ook politiek van groot belang. Zolang hij niet is gevonden, wil de Europese Unie niet met Kroatië praten over EU-lidmaatschap.

Vaticaan ontkent
Vaticaan-woordvoerder Joaquà­n Navarro-Valls zei eergisteren in een reactie op de aantijgingen dat het Vaticaan absoluut geen notie heeft van de verblijfplaats van de oorlogsmisdadiger. Het Vaticaan heeft daar namelijk onderzoek naar gedaan, maar dat heeft een "negatief resultaat'' opgeleverd. Daarop heeft het staatssecretariaat van de Heilige Stoel aan Del Ponte gevraagd om nadere informatie over welk klooster Gotovina zou verbergen, maar de aanklager is daarmee niet over de brug gekomen, zei Navarro-Valls. Hij beschuldigde haar van het achterhouden van cruciale informatie.

bron:RKK