In 1996 beloofde toenmalig staatssecretaris Erica Terpstra in 2004 het einde van de meerpersoonskamers in verpleeghuizen. Momenteel liggen er echter nog steeds 17.000 mensen op deze kamers, waar ze geen enkele privacy hebben. Dat concludeert PvdA Tweede-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem, die onderzoek deed naar de nieuwbouw in verpleeghuizen. 

Dijsselbloem deed de afgelopen drie maanden intensief onderzoek naar de stand van zaken in verpleeghuizen en bezocht daartoe verpleeghuizen door het hele land. Dijsselbloem concentreerde zich op de voortgang van de beloofde nieuwbouw. Hier is het niet best mee gesteld. De extra huisvesting om de wachtlijsten weg te werken, is er niet gekomen. Van de 16.000 benodigde plaatsen moeten de meeste nog worden gebouwd.

Het is daarom ook niet verwonderlijk dat er nog steeds veel mensen op een meerpersoonskamer liggen. Volgens Dijsselbloem zijn er nog altijd 130 verpleeghuizen met kamers voor drie of meer personen. De privacy is daar voor de bewoners ver te zoeken. Veel ruimte hebben de bewoners ook niet: ´Per persoon is er, het bed niet meegerekend, misschien twee vierkante meter beschikbaar', aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem wijst erop dat deze problemen geen gevolg zijn van een gebrek aan geld: de middelen waren er wel, maar het ontbrak aan goede plannen op het ministerie van Volksgezondheid. In plaats van het geld nuttig te besteden, is het  vooral gebruikt om de overschrijdingen in de kosten van medicijnen en cao-tekorten op te vangen, aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem zal zijn onderzoek aan de PvdA-fractie en aan de Tweede Kamer aanbieden. Gerdi Verbeet, PvdA-woordvoerder verpleeghuiszorg, zal hier vervolgens mee aan de slag gaan en opheldering te vragen aan staatssecretaris Ross. De staatssecretaris is immers verantwoordelijk voor deze onacceptabele situatie en zal moet aangeven hoe zij de problemen denkt op te lossen.

bron:PvdA

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular