Vanaf dinsdag 10 januari 2006, is het mogelijk voor klanten van de Rabobank digitale
nota's en digitale acceptgiro's te ontvangen via internetbankieren. Rabobank is hiermee
de eerste bank die deze toepassing introduceert onder de naam Rabo NotaBox. Met de
digitale nota kunnen bedrijven hun elektronische betaalpost afleveren bij de digitale
brievenbus van nu alleen nog TPG Post. Deze brievenbus wordt gekoppeld aan het
internetbankierpakket van de Rabobank. De klant ontvangt de digitale acceptgiro's en
nota's vervolgens in de Rabo NotaBox en kan met een paar muisklikken de betaling on-line voldoen. NotaBox is gemak voor de klant op Internet. En mogelijk in de toekomst ook via TV en Mobiel.

"De Rabo NotaBox is in eerste instantie alleen gericht op grote verzenders en consumenten die internetbankieren. Afhankelijk van de acceptatie door consumenten denken wij aan enkele tientallen miljoenen berichten per jaar", aldus Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland. 'Op jaarbasis worden er zo'n 200 miljoen acceptgiro's in Nederland verstuurd. Voor onze klanten betekent de nieuwe wijze van versturen van nota's en facturen een uitbreiding van de service en een toename van het betaalgemak en snelheid. Ze hoeven hun acceptgiro's niet meer handmatig over te typen of te ondertekenen en in de brievenbus te stoppen. Zij kunnen hun nota's met een paar muisklikken bekijken en betalen binnen de vertrouwde internetbankier-omgeving van de Rabobank. Daarnaast krijgen ze een historisch overzicht van de ontvangen en betaalde nota's en facturen. Uit onderzoek blijkt dat 66% van de Nederlanders de nota's en facturen digitaal wil ontvangen. Overigens biedt de digitale nota ook grote voordelen voor bedrijven, omdat het administratieve afhandelingproces wordt versneld en vereenvoudigd en dat bespaart weer print- en verzendkosten. Kortom voor iedereen ontstaat er een win - win situatie.'
De verwachting is dat dit jaar enkele procenten van het totale aantal van 200 miljoen acceptgiro's niet meer fysiek, maar als digitale nota wordt verstuurd en dat dat percentage in de komende jaren tot 50% groeit.
bron:Rabobank