De Rabobank wil de Community Bank of Central California (CBCC) overnemen en hiermee zijn activiteiten in Californië verder laten groeien. De Rabobank brengt hiertoe een bod uit op alle uitstaande aandelen van de moedermaatschappij van CBCC, het aan de schermenbeurs Nasdaq genoteerde Central Coast Bancorp. De raad van bestuur van Central Coast Bancorp heeft ingestemd met de overnameplannen van de Rabobank. Met de transactie is een bedrag gemoeid van USD 371 miljoen in contanten, ofwel 25 dollar per aandeel. Het bod ligt hiermee 29 procent hoger dan de slotkoers van het aandeel Central Coast Bancorp, afgelopen woensdag.

De Rabobank koos voor de Community Bank of Central California omdat het kantorennetwerk van de bank goed aansluit bij dat van de eerder overgenomen Valley Independent Bank in Californië, die onlangs werd omgedoopt tot Rabobank, N.A. Door de beoogde overname krijgt de Rabobank toegang tot de Californische 'salad bowl', een van de belangrijkste agrarische productiegebieden in de Verenigde Staten. Dit gebied is de grootste producent in Amerika van onder meer sla, broccoli en aardbeien. CBCC heeft zijn hoofdkantoor in Salinas, Californië.

Rik van Slingelandt, in de raad van bestuur van de Rabobank verantwoordelijk voor het
internationale bedrijf, over de voorgenomen acquisitie: "De voorziene aankoop van de
Community Bank of Central California past in de 'country banking' strategie van de
Rabobank. Deze is erop gericht boeren, het MKB en particulieren te bedienen in de
niet-stedelijke gebieden van landen met een ontwikkelde economie en in veelbelovende
landen. In de Verenigde Staten willen wij profiteren van de snelle ontwikkeling van het kustgebied van midden Californië tot à©à©n van de meest welvarende
gebieden".

In de afgelopen jaren nam de Rabobank een aantal Amerikaanse bedrijven over. Zo verkreeg de bank in 2002 via acquisitie van de Valley Independent Bank (VIB) een retail netwerk in het zuiden en midden van Californië. Met de acquisitie in 2003 van Lend Lease Agribusiness (Rabo Agrifinance) verwierf de Rabobank in de VS een agrarische hypothecaire financier met een landelijk dekkend distributienetwerk. Met de overname van Ag Services of America (Rabo Ag Services) verkreeg de bank een oogstfinancier met een eveneens zeer uitgebreid netwerk. Sinds 1981 heeft de bank in de Verenigde Staten ook een sterke positie opgebouwd als wholesalebank voor bedrijven in de agrarische verwerkende industrie. De bank onderneemt de wholesale activiteiten vanuit kantoren in New York, Washington, Atlanta, Chicago, Dallas en San Francisco. De combinatie van wholesalekantoren en het uitgebreide retailnetwerk van de opeenvolgende acquisities maakt de bank tot à©à©n van de belangrijkste bancaire spelers in de Amerikaanse voedingsindustrie en agrarische sector.

bron:Rabobank