Met ingang van 6 juni kan iedereen online controleren of zijn of haar bromfiets als gestolen geregistreerd staat. Via een applicatie op de internetsite van de RDW www.rdw.nl kunnen mensen op basis van het chassisnummer en het merk zoeken in het register van gestolen bromfietsen. Zo kunnen mensen voorkomen dat ze een gestolen bromfiets kopen.

De RDW plaatst het register op internet als service aan (aanstaande) bromfietsbezitters. Potentiële kopers van een bromfiets kunnen checken of ze een bromfiets op het oog hebben die van diefstal afkomstig is. Huidige eigenaren van bromfietsen kunnen voorkomen dat ze voor een gestolen bromfiets een kenteken aanvragen. Onder bromfietsen vallen ook bromscooters, snorfietsen, brommobielen, fietsen met hulpmotor en electrische steps.

Vanaf 1 september 2005 tot en met 31 oktober 2006 kunnen bromfietseigenaren een kentekenbewijs voor hun bromfiets aanvragen. Als een bromfiets als gestolen geregistreerd staat, geeft de RDW geen kenteken af. Eigenaren van een gestolen bromfiets kunnen zo dus de kosten van een kentekenaanvraag besparen. Staat een bromfiets niet als gestolen geregistreerd, dan volgen nog enkele andere controles voordat de RDW een kentekenbewijs afgeeft.

Het gestolenbromfietsregister is gevuld door de politie. Een bromfiets staat in het gestolenbromfietsregister als bij de politie aangifte van diefstal is gedaan en de politie de aangifte juist en volledig heeft verwerkt. De politie zorgt dus ook voor het plaatsen of verwijderen van de status gestolen. De RDW zorgt voor het technisch beheer van het register. Het is de eerste keer dat voertuigeneigenaren de gestolenstatus van een voertuig zelf kunnen controleren.

Het gestolenregister is te bereiken via de internetsite www.rdw.nl of via de specifieke internetsite over de kentekenregistratie van bromfietsen, www.ishetgeenplaatje.nl

bron:RDW