De Rechtbank Alkmaar houdt vanaf maandag 2 mei weer zitting aan de Kerkgracht 4 in Den Helder. Het oude kantongerechtsgebouw blijft daardoor toch in dienst van de rechtspraak. Behalve de rechtbank hebben ook de Raad voor de Kinderbescherming en de Brijder Stichting een plek gevonden in het monumentale pand.

Ruim een jaar geleden, in april 2004, week de Rechtbank Alkmaar met de zittingen in Den Helder uit naar het stadhuis aan de drs. F. Bijlweg 20. De reden voor de verplaatsing waren de hoge kosten van het oude kantongerecht aan de Kerkgracht in relatie het zeer beperkte gebruik. Op een paar dagen per maand na stond het gebouw leeg.

Zowel voor de kosten als voor de leegstand is een oplossing gevonden. De rechtbank huurt het gebouw voortaan samen met de Raad voor de Kinderbescherming en de Brijder Stichting. De rechtbank beschikt op de begane grond over een zittingzaal, twee kamers en een wachtruimte. De Raad voor de Kinderbescherming houdt eveneens gelijkvloers kantoor, maar krijgt een aparte ingang. De bovenste etage wordt benut door de Brijder Stichting.

bron:Rechtbank Alkmaar