Reconstructie Theehuis in tuin Simon van Gijn



Burgemeester Ronald J.G. Bandell van Dordrecht onthulde donderdag 9 juni de reconstructie van het theehuis in de tuin van SIMON VAN GIJN - museum aan huis, te Dordrecht. De Stichting Vrienden van het museum betalen de totale kosten van 55.000 Euro.

Het theehuis is de bekroning op de tuin die hiermee in de oorspronkelijke stijl is terug gebracht. Zelf beschreef Simon van Gijn (1836 - 1922) het monumentale bouwwerkje als 'de hut in den tuin van Nieuwe Haven 39', het huisnummer van het woonhuis uit die jaren.

Chaletstijl
De stijl en constructie van het theehuis is sterk beïnvloed door het 'chalet', het type houtbouw dat voorkomt in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het heeft een ver overkragende kap die rust op een rijk versierde constructie. Het theehuis sluit hiermee naadloos aan op de ontwikkeling die in de 18de eeuw is ingezet.

Ook nam de populariteit van het Alpengebed sterk toe in de tijd dat het oorspronkelijke theehuis is gebouwd, rond 1886 - 1890. Sinds het midden van de negentiende eeuw werden de Alpen toegankelijk gemaakt door de aanleg van wegen en speciale Alpenspoorwegen. Deze hadden als doel het toerisme tot bloei te brengen. De Van Gijns brachten in deze periode regelmatig een gedeelte van hun vakantie door in Oostenrijk of Zwitserland.

De keuze van de plek waar het theehuis stond en nu weer staat is een logische: het is de meest zonnige hoek van de tuin. Al heel vroeg in het voorjaar konden de Van Gijns daar beschut van de zon genieten en binnenkort de museumbezoeker.

bron:Museum Simon van Gijn



Comments are closed.
%d bloggers liken dit: