Met een oplage van 401.000 exemplaren voor het Kinderboekenweekgeschenk en 204.000 voor het Prentenboekje, belooft de 52ste editie van de Kinderboekenweek een ongeëvenaard succes te worden. De Kinderboekenweek 2006 - die begint op Werelddierendag woensdag 4 oktober en duurt t/m zaterdag 14 oktober - heeft als motto De leeuw is los! – Boeken over dieren.

 

Het Kinderboekenweekgeschenk getiteld Laika tussen de sterren is van Bibi Dumon Tak, befaamd om haar literaire non-fictie voor kinderen. Het bestaat uit acht informatieve verhalen over dieren die mensen helpen. Het Prentenboekje van de Kinderboekenweek Het dierenfeest van Fiep Westendorp is een keuze uit vele dierentekeningen die illustratrice Fiep Westendorp ooit maakte en die niet eerder in boekvorm verschenen.

De Kinderboekenweek 2006 wordt op dinsdagavond 3 oktober geopend met het Kinderboekenbal  ‘Carnaval der Dieren’ in Muziekgebouw aan ‘t IJ te Amsterdam. Tijdens het bal wordt ook onthuld welk boek de Gouden Griffel 2006 krijgt, de prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. De presentatie van het bal is in handen van Raoul Heertje.

Het Kinderboekenweekgeschenk Laika tussen de sterren, met illustraties van Philip Hopman, beschrijft verschillende dieren die voor mensen een dienende rol vervullen. Zoals het Russische hondje Laika, dat in ’57 in de Spoetnik 2 in een baan rond de aarde werd gebracht en nooit meer terugkwam. Het geschenk is tijdens de Kinderboekenweek het cadeau van de boekwinkel bij aankoop van tenminste € 10,- aan kinderboeken. Het Prentenboekje Het dierenfeest van Fiep Westendorp, voorzien van versjes door dichter/schrijver Frank van Pamelen, is vanaf woensdag 4 oktober voor € 2,50 verkrijgbaar in de boekwinkel.

Het nieuwe cadeautje van de bibliotheken Een 10 met een Griffel staat dit keer geheel in het teken van de zeven boeken die bekroond zijn met een Zilveren Griffel 2006. Vier ervan (want oorspronkelijk Nederlandstalig) maken kans op de Gouden Griffel 2006. Het zijn Bijna jarig van Imme Dros; Big van Mireille Geus; Mama, waar heb jij het geluk gelaten van Ted van Lieshout en Vos en Haas en de dief van Iek van Sylvia Vanden Heede. De uitreiking van de Zilveren Griffels is op dinsdag 3 oktober tijdens het Groot Griffeldiner, direct voorafgaand aan het Kinderboekenbal
 
bron:CPNB