De PvdA wil dat de Nederlandse regering per direct geld beschikbaar stelt om de dreigende hongersnood in Mali te voorkomen. Wanneer langer wordt gewacht met het verstrekken van noodhulp, dreigt in dit land dezelfde situatie als in het buurland Niger waar inmiddels meer dan 2,5 miljoen mensen aan de honger dreigen te bezwijken. 

In Mali leiden nu 1,2 miljoen mensen aan chronische ondervoeding. De hulporganisaties van de Verenigde Naties schreeuwen om geld om mensen van voedsel te kunnen voorzien. Tot nu toe hebben donoren nauwelijks gehoor gegeven aan de oproepen. Er dreigt een herhaling van de situatie in Niger, waar de VN al maanden vroeg om geld, maar Westerse landen - ook Nederland - pas over de brug kwamen toen de Tv-beelden van uitgehongerde kinderen de wereld overgingen. Dat heeft vele mensenlevens gekost en het bestrijden van de crisis moeilijker en duurder gemaakt.

Diederik Samsom, woordvoerder ontwikkelingssamenwerking voor de PvdA: ´Terwijl de situatie in Niger al maanden bekend was, besloot de Nederlandse regering pas tot een donatie van twee miljoen euro op vrijdag 22 juli, nadat de beelden van hongerende kinderen op alle journaals te zien waren geweest. Dat is een schandalig late reactie, die niet past bij Nederland. Als we ons geld achter de Tv-camera's aansturen, weten we zeker dat het te laat is. Nederland zou zich moeten schamen voor een dergelijke opstelling. In het geval van andere Sahellanden, te beginnen bij Mali, moet dan ook niet gewacht worden met donaties, maar nຠgeld worden overgemaakt aan het World Food Programme (WFP) en andere hulpinstellingen die in het gebied levens proberen te redden.'

bron:PvdA

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular