Minister Van Ardenne heeft alle Sudanese partijen opgeroepen snel een einde te maken aan de catastrofe in Darfur. De wederopbouw moet sneller plaatsvinden. Verder zegde zij 20 miljoen euro extra toe voor humanitaire hulp. Dat zei minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens haar toespraak op de Sudan-conferentie in Parijs.

De Sudan-conferentie werd georganiseerd door de Wereldbank en de Verenigde Naties (VN). De conferentie is een vervolg op de donorconferentie die april 2005 in Oslo werd gehouden. In Sudan ziet een VN-vredesmissie (UNMIS) erop toe dat het vredesakkoord tussen de Sudanese regering en de zuidelijke verzetsbeweging SPLM wordt nageleefd. De partijen hebben dit vredesakkoord op 9 januari 2005 gesloten.
Demonstraties
Van Ardenne is bezorgd over de demonstraties die in de Sudanese hoofdstad Karthoum worden gehouden tegen de Verenigde Naties. De gewelddadige bedreigingen aan het adres van Pronk, de speciale gezant van de VN in Sudan, noemt zij 'onaanvaardbaar'. Een versnelde uitvoering van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Sudan is hierop 'het beste antwoord', zei Van Ardenne. 'Alle euro's en tijd die heen gaan met de vredesonderhandelingen, kunnen we dan besteden aan de ontwikkeling van Darfur', zei de minister voor Ontwikkelingssamenwerking.
Wederopbouw
De wederopbouw van Sudan gaat minder snel dan de internationale gemeenschap verwachtte. Het vredesakkoord van een jaar geleden brengt nog nauwelijks tastbare verbetering in het dagelijkse leven van de Sudanese bevolking. Er zijn nog te weinig goede wegen, er is niet voldoende onderwijs en gezondheidszorg. Wel zijn 'er volop ontwikkelingen in de goede richting'. Voor een snellere wederopbouw van Sudan is veel geld nodig. Nederland doneert in 2006 57 miljoen euro aan het gezamenlijke fonds van donoren. Van Ardenne beloofde tijdens de conferentie 20 miljoen euro extra in 2006 voor humanitaire hulp.
Bron: BZ