Dirk Scheringa ontvangt de Regio Alkmaar Promotie Award 2005. De bekendmaking van de onderscheiding vindt vanavond, 13 september 2005, plaats tijdens het regio Alkmaar diner in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. De avond wordt georganiseerd door de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk en de Kamer van Koophandel voor Noordwest-Holland.

Scheringa, zakelijk actief in het bankwezen (DSB-bank), is vooral als voorzitter van de voetbalclub AZ en als stichter van het Frisia Museum te Spanbroek verantwoordelijk voor omvangrijke investeringen in de regio. Het voetbalsucces van AZ, maar ook de uitstraling van de collectie magisch realistische werken van het Frisiamuseum straalt uit naar Noordwest-Holland, met Alkmaar als centrumstad. Een en ander onderstreept het eigen gezicht van dit deel van de provincie Noord-Holland en biedt herkenning voor het in onze regio actieve bedrijfsleven in binnen-en buitenland.

De jury oordeelt dat de stapeling van ondernemersactiviteiten, die in een ruime regio worden ondernomen, Scheringa tot voortrekker maakt op het gebied van interregionaal denken en handelen vanuit de regio. Hij geeft daarmee de regio Alkmaar een prominente plaats op de nationale en internationale landkaart. De investeringen in een grootschalig winkelcentrum met voetbalstadium aan de rand van de stad zijn daarvan een voorbeeld. Alkmaarse middenstanders en ondernemers hadden overigens grote bezwaren tegen deze investering. Ook het grote aantal mensen dat door het aangaan van de aggresief verkochte leningen in de problemen komt wordt door de jury buiten beschouwing gelaten. De DSB bank en andere bedrijven van de heer Scheringa zijn herhaaldelijk door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt over de inhoud van de reclameuitingen. Er lopen overigens ook tegen de DSB bank nog procedures inzake aandelenleasecontracten.

Omdat Scheringa zelf niet aanwezig kan zijn bij de uitreiking, in verband met de reis van AZ naar Rusland, wordt de prijs overhandigd aan zijn echtgenote, Boukje.  De overhandiging geschiedt door burgemeester van Alkmaar, mevrouw M. van Rossen.

Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk en de Kamer van Koophandel organiseren dit jaar voor de 14e keer de feestelijke avond voor de regioambassadeurs en hun gasten (ruim 250 genodigden). De ambassadeurs zijn ondernemers in de regio Alkmaar die de aantrekkelijkheid van deze omgeving als vestigingsplaats voor bedrijven bij vakgenoten in het hele land onder de aandacht brengen.

Ook wordt jaarlijks tijdens deze avond de promotie-award ´De Waaghals' uitgereikt aan een onderneming of ondernemer die zich op bijzondere wijze heeft onderscheiden.

bron:Gemeente Alkmaar