Deze week heeft Algemene Rekenkamer een rapport gepresenteerd over stadsverwarming. CDA-Tweede Kamerleden Jan ten Hoopen en Jos Hessels zijn samen initiatiefnemer van een warmtewet die ervoor gaat zorgen dat afnemers van stadsverwarming niet langer te veel verwarmingskosten in rekening worden gebracht.

Op dit moment betalen consumenten van stadsverwarming honderden euro's per jaar meer dan huishoudens die op gas stoken, terwijl de werkelijke kosten voor stadsverwarming veelal lager liggen. CDA-woordvoerder Ten Hoopen geeft in reactie op het rekenkamer rapport aan dat het onderzoek nog een onvolledig beeld geeft, maar dat het betoog van de ARK voor heldere normen en onafhankelijk toezicht wel de noodzaak van deze initiatiefwet onderstreept. Ten Hoopen: 'Door de monopoliepositie van leveranciers en een gebrek aan wettelijke bescherming is de levering van stadsverwarming niet goed geregeld. Het gevolg is dat de consument onvoldoende wordt beschermd en letterlijk de rekening betaalt'.

Ten Hoopen concludeert verder dat het rapport de eerdere vermoedens bevestigt dat er in de meeste stadsverwarmingprojecten forse winsten worden gemaakt, oplopend tot 70% 'Niet voor niets schieten deze projecten overal uit de grond. Het is meestal de consument die voor deze winsten moet betalen. De eerste stap moet nu zijn ervoor zorgen dat afnemers van stadsverwarming niet langer meer betalen voor hun stookkosten dan anderen. Maar eigenlijk zou het prijskaartje in verhouding moeten staan met de werkelijke kosten, en daarmee wellicht nog verder omlaag kunnen', aldus Ten Hoopen.

De initiatiefwet van de CDA'ers wordt volgende week besproken in de Tweede Kamer.
 
bron:CDA