Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts is begonnen met de restauratie van het carillon van kasteel Nyenrode. Het carillon is één van de weinige carillons dat de oorlog ongeschonden overleefd heeft. De verwachting is dat het klokkenspel dit voorjaar weer van zich kan laten horen.

Restauratie van het carillon is mogelijk gemaakt door donaties van studenten, medewerkers en alumni van de Nyenrode Business Universiteit. Ook de opbrengsten van een bezoekersdag die Nyenrode-medewerkers eind vorig jaar organiseerden, worden gebruikt voor het herstel. Belangrijke bijdragen zijn verder geleverd door de Dr. R. van Luttervelt Restauratie stichting, aannemer Pos en Zanoli uit Utrecht, stichting Mien van 't Sant, Randstad (USA), de gemeente Breukelen, Xerox Nederland, ING Utrecht en het Nyenrode Fonds.

Het Nyenrode-carillon dateert, net als sommige rijke interieurs  van verschillende zalen in het kasteel, uit het begin van de twintigste eeuw. Bijzonder is volgens kenners dat het klokkenspel, dat slechts anderhalve octaaf omvat, voorzien is van een klavier. Normaliter is dat pas vanaf twee octaven het geval. Als gevolg van de Duitse bezetting van Nyenrode is het carillon in 1940 uitgebreid  en later als een van de weinige in Nederland gespaard gebleven.
Kasteel Nijenrode komt voor het eerst voor in stukken uit de dertiende eeuw. Volgens de overlevering werd het kasteel later, in 1673, door de Fransen met de grond gelijk gemaakt, maar recent bouwkundig onderzoek van de klokkentoren heeft aangetoond dat er meer is blijven staan dan altijd werd aangenomen.
Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op ondernemerschap in een internationale omgeving. De universiteit biedt executive programma's en masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde, rechten en accountancy. Opgericht in 1946 door en voor het bedrijfsleven is Nyenrode kennis- en ervaringscentrum voor managers en ondernemers. Nyenrode viert haar zestigjarig bestaan met 60 beurzen, grotendeels beschikbaar gesteld door het bedrijfsleven. Voor Nederlandse begrippen een meer dan uniek aantal.
bron:Nyenrode

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular