Onlangs zijn de nominaties bekend gemaakt voor De Nederlandse Verpakkingsketen Prijs 2005. Het unieke door de Waddengroep geïnitieerde retoursysteem van Waddenzuivel is hier à©à©n van. Dit systeem past uitstekend in het streven  van de Waddengroep via zijn streekmerk Waddengoud naar een milieuvriendelijke, economische ontwikkeling van het Waddengebied.

De bedoeling is dat alle verpakkingen van Waddenzuivel onder de liter via een retoursysteem weer wordt hergebruikt. De Waddenzuivel-producenten is hiermee de enige producentengroep in Nederland die in samenwerking met de handel en de winkels een kunststofverpakking recyclet en weer nuttig inzet voor hoogwaardige nieuwe producten. Waddenzuivel stimuleert de teruggave van de verpakking op een bijzondere manier en wel door voor elke kilo ingezamelde verpakking een bedrag te schenken aan een goed doel. Dit jaar wordt het project "Wij eten Fonio met kerst!" in het West Afrikaanse Benin gesteund. In dit project worden Beninese boeren en kleine ondernemers gesteund in de verbetering van productie en afzet van het streekeigen graangewas Fonio.

De Nederlandse Verpakkingsketen Prijs wordt uitgereikt aan zes mensen - en hun ondernemingen - die de afgelopen periode met een succesvolle ketensamenwerking een verpakt product hebben gerealiseerd in de Nederlandse markt. Ieder bedrijf representeert à©à©n schakel in de verpakkingsketen.

De keten omvat bij het retoursysteem Waddenzuivel:
- De consumenten
- De Natuurvoedingswinkels, waaronder een belangrijke winkelformule De Natuurwinkel genaamd;
- De Natuurvoedingsgroothandels: UDEA, ODIN, Kroon en De Zaaister
- De Waddenzuivelproducenten, waaronder Sint Donatus, Texel
- Innovaders, de ontwerper van het systeem
- PHB, het bedrijf dat de kunststof recyclet tot hoogwaardige toepassingen
- De Waddengroep, initiator en ketenregisseur  
  
De winnaar is die keten, waarvan de samenwerking door de jury als het meest innovatief wordt beoordeeld. De keuze wordt gemaakt door een vakjury waarin de hoofdredacties van de belangrijkste vaktijdschriften op het gebied van verpakken zijn opgenomen

De winnaars worden bekend gemaakt op het 4e Nationale Verpakkingsinnovatie Diner dat gehouden wordt op 24 november in het World Trade Center te Rotterdam. Ook wordt er een publieksprijs uitgereikt. De verpakkingsketen met de meeste internetstemmen wint deze publieksprijs. Hiervoor kan iedereen t/m 23 november middernacht op www.nvc.nl zijn stem uitbrengen.
 
bron:Waddenzuivel