Retrospectief programma Theo van Gogh tijdens 25e Nederlands Film FestivalHet 25e Nederlands Film Festival besteedt met een retrospectief programma aandacht aan de overleden filmmaker Theo van Gogh. Sinds de moord op de cineast op 2 november 2004 is zijn werk nog niet eerder in samenhang vertoond.

Het festival presenteert alle dertien bioscoopfilms en drie tv-dramaproducties van Theo van Gogh, waaronder de bekroonde producties BLIND DATE (1996, Gouden Kalveren Beste Regie, Beste Acteur en Beste Actrice), 06 (1994, Gouden Kalf voor de Speciale Juryprijs en Prijs van de Nederlandse Filmkritiek), IN HET BELANG VAN DE STAAT (1997, Gouden Kalf Beste TV Drama) en NAJIB & JULIA (2003, Gouden Kalf Beste Lang TV Drama).

De film 0605 en de tv-serie MEDEA zijn ook geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie, aangezien deze na de vorige editie van het festival gereed zijn gekomen.

Bovendien presenteert het festival de bijzondere wereldpremière van TER ZIELE, een reeks door Theo van Gogh geschreven en geregisseerde dialogen die zijn opgenomen in de zomer van 2004. TER ZIELE is een kenmerkende voetnoot bij het oeuvre en bij de persoon van Van Gogh.

Ook ouder werk van de filmmaker is te zien, zoals PIJNBANK (1998), VALS LICHT (1993), LOOS (1989), TERUG NAAR OEGSTGEEST (1987), CHARLEY (1986), EEN DAGJE NAAR HET STRAND (1984) en zijn omstreden debuutfilm LUGER, die in 1981 tijdens de eerste editie van de Nederlandse Filmdagen - het huidige Nederlands Film Festival - in première ging. Familie, vrienden en bekenden van Van Gogh worden uitgenodigd voor een speciale vertoning van LUGER.

Na afloop van deze vertoning staat er een 'vriend en vijand feest' op stapel, waar de luxe DVD-box met alle dertien speelfilms van Van Gogh en een uitvoerige filmografie wordt gepresenteerd. De filmografie bevat bijdragen van onder meer Heere Heeresma, Theodor Holman, Jan Wolkers en Joost Zwagerman.

Het programma is samengesteld in samenwerking met Column Producties en Shooting Star Filmcompany.

bron:NFFComments are closed.
%d bloggers liken dit: