Onder leiding van de Rijksrecherche wordt een onderzoek ingesteld naar het optreden van de mobiele eenheid van Politie Haaglanden in de nacht van zaterdag op zondag bij een feestavond Pijnacker. Het onderzoek wordt ingesteld op verzoek van de politie dat het optreden van het zogeheten parate peloton op een objectieve manier onderzocht wil hebben. In Pijnacker en in de media is ophef ontstaan over het optreden. Er zijn enkele tientallen klachten ingediend.
De leiding van de politie heeft hierop de hoofdofficier van justitie in Den Haag gevraagd een onderzoek te doen instellen. De Rijksrecherche is een onafhankelijke politie-organisatie die rechtstreeks onder leiding van het Openbaar Ministerie staat. De Rijksrecherche wordt ingezet om gedragingen van ambtenaren te onderzoeken.
Het parate peloton werd zaterdagnacht te hulp geroepen door de beveiliging van het feest aan de Sportlaan in Pijnacker. Onder de 2500 aanwezigen waren vechtpartijen en spanningen ontstaan die voor de beveiligers niet meer beheersbaar waren. Om die reden werd het feest door de organisatoren eerder dan gepland beeindigd.
Buiten de tent ontstonden diverse vechtpartijen, waarna de politie de bezoekers heeft gevorderd te vertrekken. Een groep van enkele tientallen personen keerde zich hierop tegen de politie. Daarbij werd onder meer met flessen en stenen gegooid.
Bij het optreden van de mobiele eenheid werden ook politiehonden ingezet. In totaal werden zestien personen aangehouden voor onder meer openlijk geweld, niet voldoen aan bevel of vordering of belediging. Vier politiemensen en een aantal bezoekers raakten gewond bij dit incident.
bron: Politie Haaglanden