De rijkste Nederlanders doneren relatief het minst aan goede doelen. Uit onderzoek van TNS-Nipo/RTL Nieuws blijkt dat ze slechts 1 procent van hun inkomen afstaan. Dat is een tiende van een procent minder dan de gemiddelde Nederlander, die 1,1 procent van het inkomen uitgeeft aan liefdadigheid.

Gulste gevers Mensen met een jaarlijks inkomen van maximaal 23.000 euro netto zijn de gulste gevers. Zij staan 1,4 procent van hun verdiensten af. Eén op de zes Nederlanders geeft helemaal geen geld uit aan liefdadigheid.

Stemgedrag

Ook het stemgedrag van donateurs is onder de loep genomen. Aanhangers van GroenLinks en het CDA blijken het meest vrijgevig en doneren 1,6 procent van hun verdiensten. Ruim een derde van de SP'ers geeft geen cent uit aan liefdadigheid. Gemiddeld doneren de socialisten nog wel meer dan de VVD en PvdA-stemmers. Het slechtst scoort de achterban van Lijst Fortuyn. Die doneert 0,5 procent van zijn inkomen aan goede doelen. Levenslang rendement Het wordt voor de rijken overigens steeds aantrekkelijker te doneren. Eerder deze week maakte Stichting Gedeeld Geven bekend dat particulieren die grote bedragen aan een goed doel willen schenken daar een levenslang rendement uit kunnen halen. Als ze minstens 250.000 euro doneren, krijgen ze daarover jaarlijks rente uitbetaald.

bron:RKK