Rijkswaterstaat start deze week in de regio Utrecht een proef met 34 'slimme' camera's op vier locaties (A12, A1, A27 en de Vleutensebrug). In de proef wordt onderzocht of het mogelijk is camera's in te zetten tegen stenengooien. De camera's zijn à©à©n van de maatregelen die minister Peijs heeft genomen om het gooien van voorwerpen vanaf viaducten tegen te gaan.

Met de proef wil Rijkswaterstaat te weten komen wat de mogelijkheden met camera's zijn. De camera' s worden gekoppeld aan 'slimme' software die verdacht gedrag kan detecteren en registreren. In een later stadium worden ook de mogelijkheden om daadwerkelijk in te ingrijpen onderzocht. Daarnaast kijkt Rijkswaterstaat wat eventuele invoering van het systeem kost. Minister Peijs neemt een besluit over een mogelijk vervolg op basis van de resultaten van de proef die voor november 2005 in de planning staan.

De afgelopen maanden heeft Rijkswaterstaat samen met TNO vastgesteld aan welke praktische en technische voorwaarden de software moet voldoen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om wat voor soort gebeurtenissen het systeem moet kunnen detecteren en dat het zowel overdag als 's nachts werkt.

Andere maatregelen die inmiddels zijn genomen om te voorkomen dat voorwerpen van viaducten worden gegooid, zijn dagelijkse inspecties van viaducten, vervanging van klinkerbestrating door asfalt en het vastlassen van putdeksels. Ook is in contracten met aannemers opgenomen dat zij geen materiaal en stenen laten liggen na werkzaamheden op of rond viaducten.

bron:VenW