Op maandag 3 oktober 2005 is er een zonsverduistering die in heel Europa, heel Afrika en een deel van Azië zichtbaar is. In een klein gebied in het zuiden van Europa en Afrika is de zonsverduistering gedurende vier minuten ringvorming.

Grofweg gaat dat om een strook met een breedte van circa 200 kilometer over het noorden van Portugal, het midden van Spanje, het eiland Ibiza, Algerië, Tunesië, Libië, Soedan en Kenia. Voor waarnemers in dat gebied projecteert de Maan zich dan volledig op de Zon, maar omdat de schijnbare diameter van de Maan kleiner is dan die van de Zon zal de Maan de Zon niet volledig bedekken. Rond de donkere Maan blijft een "ring"van zonlicht zichtbaar.

In Nederland en België is tussen ongeveer 10 minuten voor 10 en 20 minuten over twaalf een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Tijdens het hoogtepunt rond vijf minuten over elf wordt ongeveer 60% van de zon bedekt door de maan.

Een totale zonsverduistering ontstaat als Zon, Maan en Aarde -in die volgorde- precies op een lijn staan. Op 29 maart 2006 is onder andere in Turkije en Goegrië de volgende totale zonsverduistering te zien.

In ons land is de eerstvolgende eclips, vergelijkbaar met de grote totale zonsverduistering van 11 augustus 1999, pas in 2081 te zien. Een nog grotere zonsverduistering vindt hier plaats in 2093, wanneer in Noord-en Noordoost-Nederland een ringvormig zonsverduistering is te zien. België ziet in 2090 bij ondergaande zon nog net een totale verduistering. Pas in het jaar 2135 is in ons land voor het eerst sinds 1715 een totale zonsverduistering te zien. Zeven jaar later, in 2142 weer een en daarna in 2151 nog een.

Opgelet! Kijk naar de zon met een speciaal eclipsbrilletje. Een gewone zonnebril is beslist onvoldoende en zeer gevaarlijk.

bron:KNMI