40% van de kinderen verbrandt eens of meerdere keren per jaar. Een derde van de ouders weet niet dat de kans op huidkanker groter wordt naarmate kinderen in hun jeugdjaren vaker verbranden.

Ouders vinden het wel belangrijk om hun kinderen goed tegen de zon te beschermen. Driekwart smeert zijn kinderen regelmatig in, maar dan vooral op het strand of bij het zwembad en minder vaak tijdens het gewone buitenspelen in de zon. Het opzoeken van de schaduw tussen de middag en het aantrekken van een T-shirt of opzetten van een petje, zijn bij zowel ouders als kinderen weinig populaire beschermende maatregelen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Kinderen in de zon' dat is gehouden onder 600 ouders en kinderen (Qrius, april 2005) 
 
De illusionisten van Magic Unlimited geven vandaag met de introductie van stripfiguur Sjonnie Shadow het startsein voor de nieuwe KWF-campagne 'Te veel zon is niet gezond' . Met deze campagne willen we ouders en hun kinderen bewust maken van de schadelijke gevolgen van overmatige blootstelling aan de zon. Omdat veel ouders en kinderen niet weten dat de kans op huidkanker groter wordt naarmate je in je jeugd vaker verbrandt, richt de campagne zich vooral op deze doelgroep. Maar de boodschap van de campagne is voor jong en oud relevant. Kinderen kunnen vanaf vandaag voor informatie, tips en educatieve spelletjes terecht op de actiesite www.sjonnieshadow.nl. Ook dit jaar is er voor kinderen de Sjonnie Shadow Watch, het polsbandje met zonsterkte-indicator. Deze worden bij alle apotheken en bij Etos gratis verstrekt. Een luxe uitvoering is te koop bij de Bijenkorf. De KWF-zoncampagne wordt ondersteund door de Bijenkorf, Etos, Kidslabel, Nickelodeon en Vichy. 
 
Het blijft belangrijk om mensen te herinneren aan de noodzaak van bescherming tegen te veel zon. Het aantal mensen met huidkanker neemt namelijk schrikbarend toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in 2000 tot naar schatting 36.800 in 2015, een stijging van zo'n 75%. Deze toename is voornamelijk toe te schrijven aan het zongedrag van mensen. Mensen met een huid die snel verbrandt (39% van de Nederlanders) lopen het grootste risico op huidkanker (bron: Signaleringsrapport 'Kanker in Nederland', KWF Kankerbestrijding, 2004). 
 
bron:KWF