Het Ritsevoort is volgens de deskundige jury de Prachtstraat van Alkmaar. Het Alkmaars winkelend publiek stemde voor de Fnidsen. De Prachtstraattrofee is de prijs voor de fraaiste straat van Alkmaar.

Het Ritsevoort heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. De jury vindt dat na de aanpassing van de bestrating en de komst van de Singelgarage dat de eigenaren in het Ritsevoort hun panden danig hebben verbeterd. Het Ritsevoort kent nauwelijks graffiti en door bepaalde rolluiken heeft het Ritsevoort ook 's avonds een uitnodigend karakter.

Publieksprijs
Zaterdagmiddag tussen 14.00 tot 16.00 uur kon het winkelend publiek in de binnenstad van Alkmaar een stem uitbrengen op à©à©n van de vierentwintig winkelstraten. Op drie plaatsen in de stad kregen mensen een stukje kaas en een vlaggetje uitgereikt. Door het vlaggetje in de straat van keuze te ´prikken', brachten bezoekers een stem uit. De Fnidsen, in het oudste gedeelte van de stad, is favoriet onder het winkelend publiek.

Eervolle vermelding
De jury deelde ook nog twee eervolle vermeldingen uit. De Laat, een zeer drukke winkelstraat, met een grote verscheidenheid aan winkels. De jury is van mening dat de inspanningen van winkeliers ten behoeve van de aankleding merkbaar zijn. De Oude Stad, Hekelstraat/ Fnidsen heeft een grote verscheidenheid aan kleinschalige winkels, een rustige atmosfeer met eerbied voor het totaalbeeld van de gevels van de historische panden.

Beoordeling
Een zes koppige jury, waaronder twee kinderen, heeft 24 straten in de binnenstad beoordeeld. Criteria waren of een straat in het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt heeft, de totaalindruk van de straat, zowel overdag als 's avonds, hoeveel graffiti er op de muren zit, vervuiling door lukraak geplakte posters, en of rode vuilniszakken en oud papier netjes aan de weg worden gezet.

CDA wethouder stadsbeheer Simon Binnendijk: ´We zijn natuurlijk al meer dan een jaar bezig en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Er is zichtbaar minder graffiti in de binnenstad en ook het aantal beplakte muren is aanzienlijk afgenomen. Het ziet er gewoon netter uit. Deze dag was natuurlijk wel een hoogtepunt. Een leuke verkiezing vanmiddag en vanavond de prijsuitreiking. Vandaag was geen einde, we gaan gewoon door, want de hele binnenstad moet schoon'.

bron:Gemeente Alkmaar