De Amerikaanse rk-bisschoppenconferentie (USCCB), heeft besloten om in alle 195 bisdommen van het land een collecte te houden voor de slachtoffers van de orkaan Katrina. Het natuurgeweld heeft grote delen van de staten Florida, Louisiana, Mississippi en Alabama lam gelegd.

 

RK-hulpverlening
"Miljoenen mensen verkeren in nood en de katholieke dienstorganisaties aldaar behoren tot de eerste hulpverleners," schrijft USCCB-voorzitter bisschop William Skylstad in een brief aan zijn collega's. "Het is mogelijk dat er de komende weken meer orkanen zullen ontstaan. Ik roep ik u dan ook op in uw eigen diocees een collecte te houden." Mgr. Skylstad kon gisteren vanwege stroomuitval geen contact krijgen met de bisschoppen in de getroffen gebieden.

Bush roept op tot gebed
President George Bush heeft zijn landgenoten gisteren opgeroepen te bidden voor de slachtoffers van Katrina. In een rede in Californië zei de president ook dat de Amerikanen geld moeten geven aan het Rode Kruis of andere organisaties die in het rampgebied actief zijn.

Doden door vloedgolf
Katrina heeft in de kuststad Biloxi in de staat Mississippi mogelijk honderden levens geëist. Een woordvoerder van de stad zei gisteren: "Het wordt een aantal dat in de honderden loopt.'' Veel mensen zouden zijn omgekomen toen zij in hun huis werden overvallen door een negen meter hoge vloedgolf.

Hartverscheurend
Volgens gouverneur Kathleen Blanco van de staat Louisiana zijn er "veel mensen'' gestorven in haar staat. Ze wilde evenwel geen aantal noemen, aldus de nieuwszender CNN. Blanco zei wel dat in de nachtelijke uren zeker zevenhonderd mensen zijn gered van onder meer de daken van hun huizen. "De situatie is onhoudbaar'', zei zij tijdens een persconferentie. "Het is gewoon hartverscheurend.''

St.-Louiskathedraal
Gistermiddag bleef in de straten van grote delen van New Orleans het water stijgen. Rond het Louisiana Superdome, het stadion waar duizenden evacuà©s zich ophouden, stond volgens verslaggevers bijna een meter water. De Franse wijk in New Orleans, waar de Saint-Louiskathedraal staat, is nagenoeg gespaard gebleven.

bron:RKK