Gevechtsdemonstraties, gladiatorenshows, Romeinse ruiters in actie: na 2000 jaar keren de Romeinen weer terug in Nijmegen. In het weekend van 2 en 3 juli strijken ze neer in Nijmegen-Oost, op een speerworp afstand van de plek waar ze ooit het eerste legerkamp van Nederland bouwden. De Romeinendagen worden een uniek en groots spektakel voor jong en oud.

Tijdens het weekend tonen internationale historische verenigingen uit Engeland, Duitsland, België en Nederland hun verschillende specialiteiten.
Legionairs van de Engelse groep Secunda Augusta geven gevechtsdemonstraties, een gladiatorenshow en demonstraties met katapulten die meer dan honderd meter ver kunnen schieten. Romeinse ruiters laten hun vaardigheden op het paard zien.

Romeinse en Germaanse burgers tonen het dagelijks leven met modevoorstellingen, pottenbakken, mandenvlechten, metaalbewerking, mozaïekleggen en schoenen repareren. Op de uitgebreide Romeinse Markt kunt u de laatste Romeinse snufjes kopen: van heerlijke Romeinse wijn en worstjes tot replica's van Romeins sieraden.

De Romeinen zijn terug! wordt georganiseerd door Musea Via Romana, een samenwerkingsverband van het Bijbels Openluchtmuseum (H. Landstichting), Museum Het Valkhof Nijmegen en het Archeologisch Park Xanten (D).
De Romeinendagen vormen een onderdeel van een grote promotiecampagne om bekendheid te geven aan het Romeins verleden van deze streek. Tussen Nijmegen en Xanten liep voorheen een Romeinse weg.
De campagne draagt de slogan "Hoe Romeins ben jij" en is er op gericht het publiek aan te geven dat er in ons dagelijks leven nog vele sporen zijn van het Romeinse verleden.

Van eten tot kleding, van huwelijk tot begraven of het bouwen van huizen.
In de drie musea wordt dit volop zichtbaar: in Museum Het Valkhof ziet men de authentieke Romeinse objecten, in het Bijbels Openluchtmuseum kunt u het Romeinse dagelijkse leven "live" meemaken, en in het Archeologisch Park in Xanten staat men oog in oog met indrukwekkende reconstructies van Romeinse gebouwen.

Gaat u trouwen? De Nederlandse vereniging Corbulo biedt enkele Nijmeegse stellen de unieke mogelijkheid om tijdens dit weekend te trouwen op z'n Romeins. Belangstelling? Meld dat dan bij [email protected].

Het Romeinspektakel maakt deel uit van het activiteitenprogramma rond het 2000-jarig bestaan van de stad Nijmegen. Voor meer info:www.nijmegen2000.nl
Kijk ook op www.museaviaromana.nl

bron:Museum Via Romana