'Vanavond is het zo ver. Vele Romeinen komen vragen om Romeins burgerschap. En hij, keizer Trajanus, beslist wie er als echte Romein door het leven mag gaan en wie voorlopig ´barbaar' blijft!'

Met de Romeinse Museumnacht op 9 juli start het Romeinse Zomeractiviteitenprogramma in het Bijbels Openluchtmuseum in de Heilig Landstichting bij Nijmegen. Kinderen worden uitgedaagd om te laten zien of er echt Romeins bloed door hun aderen stroomt. Vuurspuwers en fabelvertellers brengen de Romeinse wereld tot leven. Hoogtepunt is een bezoek aan keizer Trajanus die zijn oordeel uit zal spreken. De museumnacht duurt van 19.00 uur tot 22.30 uur.

In en rond de museumstraat Via Orientalis is deze nacht van alles te beleven. Kinderen maken een rit in de Romeinse renwagen, doen mee met allerlei spellen, leren Latijn in de Romeinse school en tonen hun creatieve talenten. Om indruk te maken op keizer Trajanus kunnen kinderen poseren in Romeinse kleding en ook aan de kapper is gedacht. Wie zijn Romeinse spieren wil trainen kan terecht in de sportschool waar je ondermeer moet springen over de leeuwenkuil en moet klauteren over de Pons Traiani (een Romeinse brug).
Wie alle opdrachten tot een goed einde heeft gebracht is klaar voor een bezoek aan de keizer. Zijn zetel is bovenaan de trappen van zijn paleis. Om de keizer gunstig te stemmen vindt om 21.00 uur en om 22.00 uur een optreden van vuurspuwers plaats. Deze zullen het bloed van de keizer en de bezoekers laten stollen. Als keizer Trajanus ervan overtuigd is dat de kinderen goede Romeinen zijn, geeft hij ze de roem van het Romeins burgerschap en een aandenken aan deze onvergetelijke nacht.

Romeinse Zomeractiviteiten 2005
Deze zomer gaat het Bijbels Openluchtmuseum 2000 jaar terug in de tijd met Romeinse burgers, soldaten en keizers. Tijdens de Romeinse Arena op 24 en 31 juli en 7, 14 en 21 augustus wil Keizer Trajanus iedereen voor de leeuwen gooien en je kunt alleen gratie krijgen als hij vindt dat je een goede Romein bent.
Op 25 en 26 augustus tijdens Ave Caesar; Romeins weekeinde is de sfeer van het Romeinse burgerleven volop te proeven in het Bijbels Openluchtmuseum. Op 27 en 28 augustus strijkt Cohorte XXXII VCR neer in het museum.

bron:Bijbels Openluchtmuseum