Mensen die veel rood vlees en vleeswaren eten hebben meer kans op darmkanker. Het eten van vis verlaagt de kans op darmkanker. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek naar de relatie tussen voeding en kanker. De onderzoeksresultaten worden vandaag gepubliceerd in de JNCI (Journal of National Cancer Institute), het wetenschappelijke tijdschrift van het Amerikaanse Nationale Kanker Instituut.

Vanuit Nederland hebben het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Centrum voor Voeding en Gezondheid en het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht meegewerkt aan het EPIC-onderzoek (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition).

Vlees
Voor personen die per dag gewoonlijk 160 gram of meer (ruim anderhalf ons) rood vlees en vleeswaren eten bedraagt het risico om binnen 10 jaar deze vorm van kanker te krijgen 1,7 procent. Voor deelnemers, die gewoonlijk minder dan 20 gram per dag eten (eens per week of minder) bedraagt dit risico 1,3 procent. Dit betekent dat mensen die veel rood vlees en vleeswaren eten 35 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van darmkanker.

Vis
Voor mensen die gewoonlijk minder dan 20 gram vis per dag eten (minder dan eens per week een portie vis) is het risico op darmkanker in 10 jaar 1,9 procent. Vergelijkbaar met deelnemers die gewoonlijk 80 gram of meer per dag eten (ten minste om de dag een portie vis) is dit risico 1,3 procent.

Er is geen relatie gevonden met consumptie van kip- en ander gevogelte. De relaties met vis en vlees zijn onafhankelijk van het verlaagde risico op darmkanker bij een hoge vezelconsumptie, die in dezelfde onderzoeksgroep al eerder werd gevonden.

Darmkanker
In de Europese onderzoeksgroep zijn over een periode van bijna 5 jaar 1329 gevallen van darmkanker ontstaan. In Nederland worden ieder jaar ongeveer 5000 nieuwe gevallen van darmkanker bij mannen en ongeveer 4500 nieuwe gevallen bij vrouwen vast gesteld. Daarmee is darmkanker naast prostaat- en longkanker een van de meest voorkomende kankervormen bij mannen in Nederland. Bij vrouwen komt darmkanker op de tweede plaats na borstkanker.

In Nederland worden in vergelijking met andere west Europese landen veel nieuwe gevallen van darmkanker geconstateerd, ruim 40 op de 100. 000 vrouwen. Hiermee komt Nederland op de tweede plaats, na Denemarken. Bij mannen is dit 60 op de 100. 000. Hiermee komen we op de vierde plaats, na Ierland, Oostenrijk en Duitsland.

Onderzoek
Dit langlopende en grootschalige WHO-onderzoek is uitgevoerd door het kankeronderzoeksinstituut van de WHO in Lyon, het IARC (International Agengy for Research on Cancer). Het EPIC-onderzoek is een project dat valt onder het IARC. Meer dan een half miljoen West-Europeanen, waaronder ruim 40 000 Nederlanders (mannen en vrouwen), zijn bij deze studie betrokken.

bron:RIVM