In 2005 was Rozendaal, vlakbij Arnhem, de populairste huwelijksgemeente: geen van de stellen die er trouwden, kwam uit Rozendaal zelf. Dat blijkt uit een overzicht dat is opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek over de huwelijken die in heel Nederland zijn gesloten in 2005.

Meeste huwelijken in Amsterdam
In 2005 zijn 74 duizend huwelijken gesloten. Hiervan vonden er 67 duizend in Nederland plaats. Ruim 6 duizend huwelijken zijn in het buitenland gesloten.
Van de huwelijken die in Nederland plaatsvonden, zijn de meeste gesloten in Amsterdam, ruim 3 duizend. In totaal zijn in 2004 bijna 8 duizend huwelijken voltrokken in de vier grote steden.

Rozendaal en Waddeneilanden in trek
Van bijna vier op de tien huwelijken die in Nederland zijn gesloten, woonde minstens één partner niet in de huwelijksgemeente.

Populaire huwelijksgemeenten zijn vaak kleinere gemeenten die beschikken over een monumentaal pand of kasteel als trouwlocatie. In 2004 was Rozendaal de populairste huwelijksgemeente: alle bruidsparen die in dat jaar in Rozendaal trouwden, kwamen uit een andere gemeente. Eén reden is dat Rozendaal een kleine en sterk vergrijsde gemeente is, waar maar weinig mensen wonen in de huwbare leeftijd. De gemeente beschikt bovendien over een aantal mooie trouwlocaties, waaronder kasteel Rosendael. Dat maakt de gemeente aantrekkelijk als huwelijksgemeente voor paren uit het hele land. Ook de meeste Waddeneilanden zijn in trek om te trouwen.
Borculo minst populaire huwelijksgemeente
Borculo en Groenlo waren de minst populaire gemeenten om te trouwen. Het aandeel huwenden van elders is er met 5 procent het laagst. Het nabijgelegen Ruurlo is als huwelijksgemeente juist zeer in trek: 80 procent van de huwenden komt niet uit de gemeente. De huwelijksbinder in Ruurlo is kasteel Huize Ruurlo. Het is een geliefde trouwlocatie, ook voor de inwoners van Borculo en Groenlo.
Trouwen in het buitenland
Bijna één op de tien huwelijken vond in het buitenland plaats. Belangrijke huwelijkslanden zijn Turkije en Marokko. Vaak gaat het om een huwelijk tussen iemand die in Nederland woont en iemand die (nog) in Turkije of Marokko woont.

Bijna 2 duizend in Nederland wonende paren kozen ervoor om in het buitenland te trouwen. Velen van hen sloten hun huwelijk in de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen of Italië.
bron:CBS