De politie heeft 46 vernielingen aan met name auto’s in de nacht van 29 op 30 december 2005 opgelost. Hiervoor zijn onlangs twee 16-jarige jongens uit Lelystad aangehouden. In deze zaak blijkt weer hoe belangrijk aangifte doen is. Een oplettende getuige meldde de politie op 29 december dat auto’s vernield werden. Ter plaatse zagen de agenten dat ruitenwissers, spiegels en ramen van auto’s kapot gemaakt waren. Het ging om ruim 40 auto’s in de Gondel, Punter, Schouw en Kempenaar.

Onderzoek
De politie stelde meteen een onderzoek in. Zo werden getuigen gehoord en kreeg de politie een tip via Meld Misdaad Anoniem. Medio februari kon de politie tot aanhoudingen overgaan. Twee 16-jarige jongens uit Lelystad werden aangehouden en op het politiebureau nader verhoord. Beiden bekenden tegenover de politie. De verdachten wezen plekken aan waar zij auto’s vernield hadden. Vermoedelijk motief was verveling en baldadigheid.
Aangifte
Om een verdachte aan een strafbaar feit te koppelen, in dit geval de vernielingen, is de aangifte uiterst belangrijk. Uit dit onderzoek blijkt weer hoe essentieel het is dat mensen verdachte zaken melden én aangifte doen. Helaas had niet iedereen zijn vernielde auto gemeld, maar de politie heeft contact opgenomen met deze gedupeerden om alsnog aangifte te doen. Op deze manier worden de verdachten voor hun daden aansprakelijk gesteld. De schade loopt op tot duizenden euro’s. Naast 43 auto’s zijn ook een broeikas, een aantal ruiten van een kerkcentrum en van een school vernield.
Rechtsvervolging
De twee jongens zijn na verhoor heengezonden. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt en dit inmiddels doorgestuurd naar Justitie. Justitie zorgt voor de verdere rechtsvervolging.
 
bron:Politie Flevoland