Katten en honden die traag zijn, veel willen slapen, niet naar buiten willen, wiens ribben je niet meer kunt voelen; grote kans dat deze dieren lijden aan overgewicht. Nederlands en Europees onderzoek wijst uit dat overgewicht bij veel soorten huisdieren een steeds groter probleem wordt. Ruim een kwart van de honden en katten lijdt eraan en weegt gemiddeld 20% en soms zelfs 30% meer dan hun ideale gewicht. Reden voor de organisatie van de Week van het Huisdier om dit jaar aandacht te vragen voor dit probleem.  
 

Huisdieren eten geven is altijd leuk: de hond gaat kwispelen, de kat gaat miauwend langs je benen en zelfs vissen reageren enthousiast. Voeren is dus een manier van communicatie. Ze lijken ook altijd trek te hebben, dus zal het dier al snel wat extra's krijgen. Maar het is een feit dat huisdieren, en zeker de wat oudere dieren, vaak minder voer nodig hebben dan eigenaars denken. Gevolg: overgewicht, soms dus zelfs tot 30%.  
 
Enkele cijfers: slechts 1 op de 8 hondenbezitters en 1 op de 5 kattenbezitters is zich ervan bewust dat hun huisdier te zwaar is. Daarnaast geeft à©à©nderde van de baasjes hun hond te weinig beweging. Het is niet verwonderlijk dat dit te maken heeft met de lichaamsbeweging van de eigenaar zelf; veruit de meeste van de eigenaren geeft toe zelf minder te bewegen dan goed voor ze zou zijn.  
 
Te dikke huisdieren lopen fikse gezondheidsrisico's: een te zware belasting van de poten en gewrichten, kortademigheid, grotere kans op suikerziekte, een zwaardere belasting van de nieren en uiteindelijk zelfs een kortere levensduur. Bovendien worden ze sloom, hangerig en minder vitaal. Huisdiereigenaars vinden hun hangerige dier zielig (terecht!) en zullen 'm als troost al snel extra voeding geven. Gevolg: nog meer overgewicht. 
 
Afvallen is dus het devies! Dat kost wel moeite natuurlijk, net als bij jezelf. Afvallen is volhouden! Juist voor de huisdiereigenaar, die zo gewend is zijn dier met extra voer aandacht te geven. Maar de moeite zal worden beloond: een gezonder, vitaler dier dat weer veel jonger en speelser is dan voorheen. Eigenaren van een afgeslankt huisdier zeggen vaak dat het weer stukken leuker is om een huisdier te hebben. Logisch: z'n buik zit niet meer in de weg en dus kan het dier letterlijk weer beter met zijn lijf uit de voeten.  
 
De Week van het Huisdier heeft dit jaar als thema 'Uw huisdier goed gevoed?!'. Tijdens deze week zullen dierenartsenpraktijken, asielen, dierenspeciaalzaken, en diverse dierenverenigingen voorlichting geven over het thema huisdier en voeding. Op vrijdag 27 mei wordt de week officieel geopend door mevrouw R. Bergkamp, Directeur-Generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In het Amsterdams Historisch Museum zal zij namens het ministerie haar visie geven op het probleem van overgewicht bij huisdieren. Ook neemt ze het eerste exemplaar in ontvangst van het stripboek van Jan, Jans en de kinderen (en hun huisdieren), dat speciaal voor deze week is gemaakt.  
 
bron:KNMVD

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular