Persbericht

SAP HANA brengt transactionele, analytische en tekstuele dataverwerking samen in à©à©n platform
 
‘˜s-Hertogenbosch, 16 november 2012 - SAP kondigt het SAP HANA-platform support pack stack 5 (SPS5) aan voor het draaien van bedrijfskritische transactionele en analytische applicaties op à©à©n platform. Door het verder wegnemen van het traditionele onderscheid tussen dataverwerking en applicatieverwerking, zet SAP met SAP HANA SPS5 een nieuwe belangrijke stap op weg naar een real-time enterprise.
 
De nieuwe oplossing brengt databasediensten voor transactionele, analytische, tekstuele en voorspellende processen samen met op applicatie gebaseerde diensten voor applicatieservers, planning, rules en het verwerken van datastromen uit events in à©à©n in-memory gebaseerde architectuur. SAP HANA SPS5 ondersteunt ook grootschalige datacenters door het leveren van een hoge beschikbaarheid, disaster recovery en beveiliging.
 
Certificatieprogramma
SAP voedt innovatie door meer dan 150 oplossingen van start-ups te leveren die op basis van SAP HANA zijn ontwikkeld. Daarnaast introduceert SAP een certificatieprogramma om de beste third-party oplossingen te ondersteunen op het gebied van Business Intelligence, ETL en back-up-/recovery.
 
SAP HANA SPS5 elimineert architectuurlagen om real-time inzicht te bieden. Nieuwe features in SAP HANA helpen bij het verder wegnemen van vertragingen (latency) en complexiteit die het gevolg zijn van traditionele applicatie-architecturen. Het samenbrengen van dataverwerking en applicatieverwerking in à©à©n in-memory platformarchitectuur helpt bedrijven real-time inzicht te krijgen.
 
Belangrijke kenmerken van SAP HANA zijn:

  • Eà©n omgeving voor transactionele (OLTP) en analytische (OLAP) dataverwerking: SAP HANA is een geoptimaliseerde database-omgeving voor het lezen van data en is ideaal voor OLAP-applicaties. Het platform is bovendien geoptimaliseerd voor schrijven en daardoor uitermate geschikt voor OLTP-applicaties, zoals de SAP 360 Customer-oplossing.
  • Natuurlijk taalgebaseerde tekstanalyse: door geavanceerde zoekopdrachten uit te breiden met natuurlijke taalverwerking, kunnen organisaties tekst en data over bijvoorbeeld sociale sentimenten verwerken in SAP HANA. Hierdoor kunnen organisaties bestanden filteren, entiteiten identificeren en sentimenten analyseren in 31 talen.
  • SAP HANA blijft uitbreiden met standaard ingebouwde algoritmes. Organisaties kunnen hierdoor gesegmenteerde of geclusterde analyses uitvoeren om winstgevende klanten te identificeren en verkrijgen, kansen voor upselling te verbeteren en fraude te detecteren. De nieuwe functies in SAP HANA SPS5 voor het maken van voorspellende analyses zijn onder andere: algoritmes voor classificatie, clustering, detectie voor uitzonderingen en het voorbereiden van data. Daarnaast ondersteunt SAP HANA de Predictive Model Markup Language (PMML) voor de integratie en het delen van voorspellende modellen. Door een reeks voorspellende functies in de in-memory SAP HANA database engine kunnen ontwikkelaars, partners en klanten de ontwikkeling van krachtige en snelle voorspellende ‘˜native’ applicaties op het SAP HANA-platform voortzetten.
  • Nieuwe applicatiediensten in SAP HANA leveren de functionaliteit van native applicatieservers direct in het SAP HANA-platform door gebruik te maken van HTML5, Javascript, SQLScript, XML/A, JSON en ODATA. Deze diensten kunnen ook worden ingezet om device-based applicaties of andere applicatieservers te voeden.
  1. Verbeterd business rules management: het beheer van bedrijfsregels in SAP HANA vormt een kerncomponent van de uitgebreide applicatiediensten die ingebouwd zijn in het platform. Dit biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om op eenvoudige wijze bedrijfsregels aan hun applicaties toe te voegen, zonder deze direct in de softwarecode te embedden. De regels zijn dusdanig ontworpen dat eindgebruikers ze eenvoudig kunnen onderhouden en geen code hoeven te schrijven. Hiervoor beschikken ze over een simpele en intuïtieve interface. SAP HANA biedt de mogelijkheid trends en patronen te simuleren en te verzamelen en fysieke data aan te passen op basis van acties.
  2. Een library framework: Ontwikkelaars hebben eenvoudig toegang tot ingebouwde algoritmes en zakelijke functies door de mogelijkheden die de uitgebreide applicatieserver biedt via SQLScript of JavaScript. Ontwikkelaars kunnen hierdoor makkelijker applicaties bouwen die analytische gegevens embedden.

Verwerken van real-time datastromen
Naast de introductie van SAP HANA SPS5 voegt SAP ook mogelijkheden aan SAP HANA toe voor het in real-time verwerken van datastromen en verbeterde Enterprise Informatie Management (EIM). Hierdoor kunnen gebruikers dataverwerking verder consolideren en nauwkeurige, real-time inzichten leveren.
 
De nieuwe functionaliteiten zijn:

  • Ondersteuning voor het real-time verwerking van datastromen. Organisaties die te maken hebben met datastromen met een hoge snelheid, denk aan financiële handelingen en grootschalige websites, kunnen deze real-time verwerken door gebruik te maken van SAP Sybase Event Stream Processor (SAP Sybase ESP). Ondernemingen kunnen hiermee belangrijke gebeurtenissen (events) die impact hebben op de bedrijfsvoering identificeren. Daarnaast zijn ze in staat door SAP Sybase ESP geïdentificeerde gebeurtenissen snel en efficiënt rechtstreeks in SAP HANA op te slaan voor verdere analyse. SAP Sybase ESP profiteert van de real-time analytische features van SAP HANA door complexe beslissingen te evalueren op basis van data uit meerdere bronnen.
  • Gemeenschappelijke modelleringsomgeving: via SAP Sybase PowerDesigner is een gemeenschappelijke modelleringsomgeving beschikbaar. Organisaties zijn hiermee in staat om een logische kijk op informatie te ontwikkelen, ongeacht de plek waar de data is opgeslagen.
  • SAP HANA SPS5 biedt de mogelijkheid grote hoeveelheden data zeer snel in SAP HANA of SAP Sybase IQ te laden vanuit een variatie aan bronnen. Denk hierbij aan Hadoop via SAP Data Services-software.
  • Verbeterde interfaces voor data profiling bieden zakelijke gebruikers de mogelijkheid metadata als zakelijke informatie te beheren, scorekaarten voor datakwaliteit te monitoren en problemen met de datakwaliteit in het bedrijf te identificeren via SAP Information Steward-software - ongeacht de locatie waar de data zich bevindt.

SAP HANA platform voor grootschalige datacenters
SAP wil met SAP HANA SPS5 de ondersteuning voor SAP HANA-implementaties uitbreiden naar grootschalige datacenters. SAP HANA SPS5 biedt een hoge beschikbaarheid met zowel hete als warme standby servers. Third-party back-up tools kunnen worden geïntegreerd in het SAP HANA-platform om gesynchroniseerde back-up mogelijk te maken. Datacenterbeheerders krijgen hierdoor de mogelijkheid over te schakelen op een datacenter op afstand, zodat zij het datacenter beter kunnen beschermen tegen rampen. SAP HANA SPS5 beschikt over verbeterde beveiligingsfunctionaliteiten zoals encryptie voor de bescherming van data in ruststand en verbeterde authenticatie, toegangscontrole en logbestanden van uitgevoerde controles.
 
Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 195.000 klanten (inclusief oud-Sybase klanten) software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.com/netherlands

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform