Aankoopbeslissingen van consumenten real-time beïnvloeden en productiviteit vergroten met cloud-gebaseerde oplossingen

´s-Hertogenbosch, 5 oktober 2012 SAP introduceert SAP Precision Retailing voor het beïnvloeden van het gedrag van consumenten op het moment dat zij in de winkel tot aankoop willen over gaan. Retailers kunnen hiermee invloed uitoefenen op het gedrag van consumenten op de winkelvloer zelf. De oplossing levert real-time gepersonaliseerde aanbiedingen en suggesties aan consumenten verspreid over meerdere kanalen, waaronder mobile devices, kiosken in winkels en websites. Om de productiviteit in winkels verder te vergroten, kondigt SAP daarnaast de mobiele app SAP Retail Store Ops Manager aan.

Organisaties die al gebruik maken van SAP Precision Retailing wisten met deze oplossing een aanzienlijke winst te realiseren. De mogelijkheid het gedrag van consumenten door middel van gepersonaliseerde aanbiedingen te sturen op de winkelvloer, heeft deze bedrijven in staat gesteld de conversie op hun reclameacties tot 20 procent te verhogen. Daarnaast zien gebruikers een toename tot 15 procent in de gemiddelde omvang van de aankopen van klanten en realiseren zij tot 10 procent meer verkoop via upselling en cross-selling. De gepersonaliseerde aanbiedingen worden real-time samengesteld door de locatie van de consument in de winkel te combineren met de kennis van de retailer over zowel het profiel, de voorkeuren als de aankoopgeschiedenis van individuele klanten. Hierbij wordt ook rekening gehouden met informatie over de in de winkel voorradige producten.

Real-time informatie voor winkelmanagers
Voor retailers is een goed opgeleide winkelmanager die over de juiste informatie beschikt zeer belangrijk. Veel retailers hebben echter vastgesteld dat winkelmanagers noodgedwongen teveel tijd op kantoor doorbrengen, omdat zij alleen daar toegang hebben tot relevante informatie over hun winkel. Het is voor hen een enorme uitdaging voldoende tijd vrij te maken om op de winkelvloer aanwezig te zijn. De mobiele app SAP Retail Store Ops Manager levert real-time informatie over de prestaties van de winkel, waardoor winkelmanagers op de winkelvloer kunnen beschikken over zeer relevante informatie. Hierdoor kunnen zij direct maatregelen nemen om hun commerciële doelstellingen te behalen.

De app biedt managers inzicht in drie belangrijke aspecten:

  •  Prestaties: Houdt real-time key performance indicators bij, beheert winkelbudgetten en signaleert welke producten goed verkopen.
  • Collaboratie: Deelt inzichten en maakt samenwerken met andere winkelmanagers mogelijk. De app voorziet daarnaast in communicatie met het hoofdkantoor.
  • Personeel: Organiseert werkschema‘˜s, wijst taken toe aan werknemers en houdt bij welke taken zijn afgerond.

1-op-1 relatie met consumenten
SAP Precision Retailing is gebaseerd op het SAP NetWeaver cloud-platform, een cloud-infrastructuur met hoge beschikbaarheid, prestaties en veiligheid. De data wordt opgeslagen in een gevirtualiseerde in-memory SAP HANA database. SAP HANA is een platform voor het leveren van real-time operationele, voorspellende en tekstuele analyses van ´big data‘˜. Het platform biedt bedrijven daarnaast de mogelijkheid zowel transactionele als analytische processen toe te passen op basis van dezelfde basisgegevens. Mobiele applicaties, in combinatie met SAP HANA, ´big data‘˜ en de cloud, bieden nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om rechtstreeks interactie te hebben met consumenten, dat de klanttevredenheid en -loyaliteit helpt vergroten. De oplossing verzamelt zowel real-time data over het gedrag van consumenten als over de prestaties van aanbiedingen. Hierdoor kunnen bedrijven worden geholpen hun marketinguitgaven en salespromoties te optimaliseren.

Klantgericht werken
à¢â‚¬Å“Bedrijven willen vandaag de dag nog klantgerichter worden. Ze willen meer inzicht verkrijgen in het gedrag en de voorkeuren van klanten op basis van data die is verzameld voor, tijdens en na iedere winkelactiviteità¢â‚¬, zegt Greg Girard, program director merchandise strategies bij onderzoeksbureau IDC. à¢â‚¬Å“Bedrijven die hiertoe in staat zijn en real-time gepersonaliseerde aanbiedingen leveren, bieden consumenten toegevoegde waarde en zijn in staat een winstgevende vraag te creërenà¢â‚¬.

à¢â‚¬Å“SAP Precision Retailing wordt gelanceerd op een moment waarop bedrijven voor de uitdaging staan een 1-op-1 relatie op te bouwen met consumenten, terwijl zij tegelijkertijd onder druk staan de effectiviteit van hun marketing te vergroten,à¢â‚¬ zegt Mark Raben, Director Innovation & Product Strategy bij SAP Nederland. à¢â‚¬Å“Bedrijven kunnen met deze oplossing de opbrengst maximaliseren van hun marketinginvesteringen. Organisaties kunnen daarnaast gelijktijdig een verbeterde winkelervaring leveren door grote hoeveelheden data over het gedrag van klanten real-time te verzamelen en hier op in te spelen door klanten relevante aanbiedingen te doen.à¢â‚¬

Over SAP
Als marktleider in bedrijfssoftware helpt SAP (NYSE: SAP) kleine, middelgrote en grote bedrijven met de stroomlijning van hun bedrijfsvoering. De oplossingen van SAP stellen organisaties in staat aanzienlijke efficiencyverbeteringen te bereiken binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Op dit moment gebruiken meer dan 190.000 klanten (inclusief oud-Sybase klanten) software van SAP om winstgevend te opereren en duurzaam te groeien. Meer informatie is beschikbaar op www.sap.com/netherlands.>