Staatssecretaris Ross feliciteerde vandaag de Nederlandse schaatsploeg met het succes in Turijn en reikte een koninklijke onderscheiding uit aan medaillewinnaars Bob de Jong en Irene Wüst. Zij complimenteerde ook de Oranjesupporters voor hun enthousiasme en sportiviteit.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Koninklijke Schouwburg in Den Haag sprak ook premier Balkenende de sporters toe. “Turijn bracht alles wat sport zo mooi maakt: topprestaties, sensaties, tranen van geluk en tranen van verdriet.”

Staatssecretaris Ross wees nog eens op de ambitie van het huidige kabinet: Nederland bij de beste tien sportlanden van de wereld. “De lat ligt hoog, maar dat hoort bij topsport. En dat de lat niet té hoog ligt hebben jullie als schaatsers in de afgelopen weken al bewezen.” Het kabinet stelde al 10 miljoen euro extra beschikbaar voor de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Peking, in 2008. Ross beloofde zich in te zetten voor een vergelijkbaar bedrag ter voorbereidingen op de volgende Winterspelen in Vancouver in 2010.

Tegen Bob de Jong zei ze: “Je hebt heel Nederland kippenvel bezorgd en laten zien hoe iemand kan genieten van een gouden medaille. Dat was een geweldig gezicht.” De Jong werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook de 19-jarige schaatster Irene Wüst kreeg die onderscheiding. “Het grote publiek kende je naam nauwelijks, maar in amper vier minuten tijd heb je daar verandering in gebracht.”
Waardering was er uiteraard ook voor 1000-meterkampioen Marianne Timmer. Zij ontving acht jaar geleden al een koninklijke onderscheiding, nadat ze twee keer goud had gewonnen in Nagano.
bron:VWS