Sommige caravanners hadden er wat voor over om het laatste service-info punt van dit jaar op de rijksweg A7 in de gemeente Scheemda aan te doen. Van de 83 die zich zaterdagochtend 23 juli 2005 tussen 06.30 en 12.30 uur meldden waren er sommigen op weg naar Spanje en Engeland. De service-info punten, dit was de zesde op rij, zijn een initiatief van de ANWB, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, de Douane, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en buitenlandse politiekorpsen. Vandaag was de Duitse politie bij de vakantieuittocht van Noord-Nederland aanwezig.

Te lage bandenspanning (meer dan 90%) en te zwaar beladen caravans waren de meest voorkomende gebreken. Er werden zelfs twee lege caravans gewogen die al te zwaar waren! De ANWB hielp diverse automobilisten die al koelproblemen hadden, terwijl de zon nog niet in Groningen was doorgebroken. Eà©n bestuurder kon niet verder door een versleten multisnaar (V-riem). Een vakantieganger op weg naar Tsjechie had 300 kg teveel bij zich en bracht een deel van de lading, o.a. de fietsen, terug naar huis. Dat een 13-polige stekker niet werkt op een 7-polige contactdoos viel op door een constant brandend mistachterlicht.
De Duitse politie gaf de laatste verkeersinformatie; met name richting Denemarken stonden er al lange files. Als tip voor volgend jaar gaven zij mee dat, wanneer de voertuigcombinatie in Duitsland Tà¼v-gekeurd wordt, daarmee in Duitsland 100 km/uur gereden mag worden.

De Douane gaf informatie over de in- en uitvoer van goederen. Het verbod van bijvoorbeeld invoer van beschermde dier- en plantsoorten, al dan niet verwerkt in producten, blijkt niet altijd bij iedereen bekend te zijn. De invoer van sterke drank en sigaretten naar de Europese Unie is ook zeer beperkt. Vanuit Noorwegen bv. mag maar 1 liter sterke drank en 200 sigaretten per persoon worden meegenomen.De Verkeerspolitie controleerde o.a. of de jonge passagiers achterin een gordel droegen en gaf als beloning het gordeldier Goochem. Deze vakantiegangertjes vertrokken met blijde gezichten richting hun zonnige bestemming.Rijkswaterstaat zorgde voor een schone parkeerplaats en lichtkranten op de snelweg om de vakantiegangers te attenderen op de ´vakantiecheck´.

Dit jaar hebben zich in totaal ruim 900 caravanners vrijwillig gemeld op de diverse service-infopunten op verschillende data. Vrijwillig betekende bij geconstateerde gebreken geen bon, maar alleen verder na herstel van het euvel. Alle passanten waren zeer tevreden over de geboden service, blij met de aangeboden energiedrank en check van de voorruit op beschadigingen.

Bron:Korps landelijke politiediensten